Борисов поиска мониторинг на съдебните системи в целия ЕС

Арт и Стил

22-04-2016, 06:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това стана на конференция за независимост и безпристрастност на съдебната власт, която се провежда у нас, тъй като председателстваме Комитета на министрите на СЕ

Съдебен мониторинг за целия ЕС. За това настоя премиерът Бойко Борисов по време на международна конференция на тема: "Укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа". На форума присъстваха над 40 министри и представители на съдебната власт от Европейския съюз, пише в. "Стандарт"
"Мониторинга, който го има върху България, да го има върху всички съдебни системи, защото обикновено държавите, които са с най-развита съдебна система, най-лесно признават своите грешки", заяви Борисов. "Ние полагаме много усилия", посочи премиерът. "Действително, заедно с хората на съдебната власт, министъра на правосъдието подготвя такива промени, които да бъдат в унисон не само с това, което очаква българският народ, но и това, което вашият план се надявам да предвиди", допълни той.
По думите му, правителството вярва в професионализма на министъра на правосъдието, която съвместно със съдебната власт ще продължат работата си над съдебната реформа. Да се приемат гаранции, че изпълнителната и законодателната власт изпълняват съдебните решения и с действията си видимо за обществото зачитат актовете и достойнството на съдиите. Следва да се избягват публичните критики към конкретни съдебни решения, както и неоснователно острите или политически мотивирани критики към съдебната система или отделни съдии. Това са част от мерките, залегнали в план за действие на Съвета на Европа (СЕ), посветен на съдебната независимост и безпристрастност. Той беше подкрепен днес от министрите на правосъдието от държавите членки на СЕ, която се провежда в София.
Форумът е у нас, тъй като България председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа. "Корупцията в съдебните зали нарушава върховенството на закона. 1/3 от страните членки на Съвета на Европа все още не могат да гарантират нужното ниво на независимост на съда. Остават системни проблеми - в някои държави съдебната система е пропита с корупция и зависима от изпълнителната власт.
Има държави, в които властта използва съдебните съвети за кадруване и влияние над съдебната система", заяви генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Без да конкретизира за коя страна говори, той посочи, че има държави, които са имали голям напредък в съдебната реформа, а след това една много силна изпълнителна власт е дръпнала процеса назад. Каза, че има съдебни съвети, които показват признаци на уязвимост, податливост на контрол, а дисциплинарните производства се използват за сплашване на магистратите.