България подписа конвенцията на ЕС за борба с насилието над жени

Общество

22-04-2016, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Специален механизъм ГРЕВИО ще следи за спазване на общата правна еврорамка

България подписа Конвенцията на Съвета на Европа (СЕ) за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която бе отворена за подписване на 11 май 2011 г. в Истанбул, съобщи Комитетът на министрите на СЕ. Досега документът е подписан от 21 държави, а е ратифициран от 19, като за влизането му в сила като международен договор бяха необходими 10 ратификации.
Целта на конвенцията е да създаде общоевропейска правна рамка за борба с всички форми на насилие над жени, чието спазване ще се следи от специален механизъм, наречен ГРЕВИО. Предвижда се закрила на "всички жертви на домашно насилие", но се добавя, че "страните обръщат особено внимание на жените жертви на насилие, основано на пола". Освен това конвенцията ще се прилага както в мирно, така и във военно време.
Дават се някои основни дефиниции като що е "домашно насилие": То включва "всички актове на физическо, сексуално, психологическо или икономическо насилие, които се случват в семейството или в домакинството, или между бивши или настоящи съпрузи или партньори, независимо дали извършителят живее или е живял заедно с жертвата. А „пол“ означава "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете".
Страните по конвенцията "гарантират, че позоваванията на култура, обичаи, религия, традиция или така наречената „чест“ няма да бъдат приемани като основания за актовете на насилие". Освен това те се задължават да "предприемат необходимите мерки за подкрепа на програми и дейности за овластяване на жените".
Държавите обещават да предприемат "необходимите законодателни или други мерки за създаване на достатъчен брой подходящи и леснодостъпни подслони за безопасно настаняване и за проактивно свързване с жертви, по-специално жени и техните деца". Те ще създадат национални денонощни безплатни телефонни линии за помощ, които да предоставят консултации на позвънилите, поверително или при надлежно зачитане на тяхната анонимност, във връзка с всички форми на насилие.