Украйна, Румъния и България разглеждат възможността за създаване на съвместна военна бригада по примера на Литовско-Полско-Украинската ("ЛитПолУкрбриг"), пише УНИАН.

Тази идея (за "БолРумУкрбриг" - б.р) споменал украинският президент Петро Порошенко на съвместна пресконференция с румънския си колега Клаус Йохансом.

"По време на посещението на президента на България в Киев и сега, по време на нашите разговори, ние обговорихме възможностите за създаване на украинско-румънско-българска бригада, подобна на украинско-полско-литовската. Имаме много добър опит за прилагане на това споразумение и съм уверен, че подобна стъпка само ще укрепи безопасността и доверието в региона, както и в цяла Европа", подчертава Порошенко.

Както съобщи УНИАН, Порошенко е на официална визита в Румъния. В хода на разговорите с румънския си колега той споменал, че Украйна и Румъния разглеждат възможността за създаване на Черноморска флотилия под ръководството на НАТО за укрепване на безопасността в Черно море.

"Разглеждаме съвместна инициатива за създаване на Черноморска флотилия под ръководството на НАТО, която цели засилено присъствие на НАТО и укрепване на сигурността в Черно море. Украйна с удоволствие ще се присъедини към тази инициатива, след утвърждаването й от Алианса", подчерта Порошенко.

Украинският президент заявил: "В условията на продължаваща агресия от страна на Русия Украйна и Румъния отделят особено внимание на безопасността в Черноморския регион".

"Осъдихме провежданата от Руската федерация милитаризация на Кримския полуостров, окупирането на Крим. Обсъдихме новите подходи на сътрудничество в сферата на безопасност в Черно море, които трябва да заменят или да допълнят съществуващите.

BLACKSEAFOR (Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие, в която Русия спря участието си след свалянето на нейния самолет Су-24 от Турция - б.р.) и документите с мерки за укрепване на доверието и безопасността загубиха своята ефективност след агресивните действия на Русия", заявява Порошенко.

Затова според него трябвало да предложат с нов подход и нов подход към ситуацията.

"Още веднъж подчертаваме,че ние поддържаме инициативата на Румъния за съвместна флотилия на НАТО и сме готови да се присъединим към нея, след като тя бъде одобрена и поддържана от Алианса. За това се договорихме с господин президента и ще развиваме това сътрудничество", казва още украинският президент на брифинга.

От Военното министерство заявиха за news.bg, че от години правим съвместни учения с тях, без да уточняват конкретно дали с Румъния и Украйна или предимно с Румъния, с която сме партньори в НАТО.
Припомняме, през 2014 година 1300 военни от 15 страни, включително и от България, участваха в учението „Rapid trident 14" в Украйна. САЩ изпратиха 200 американски парашутисти от 173-а въздушно-десантна бригада, базирана във Виченца, Италия. Ученията се водиха в околностите на Лвов.