Панчо Пасков: Мога само да спечеля в Рио

Трябва да се абстрахирам в каква група и срещу какви съперници ще играя

Единственият състезател във фехтовката, който на квалификацията в Прага взе квота за олимпиадата в Рио де Жанейро и ще ни представя там на сабя е  Панчо Пасков.
21-годишният спортист е  студент трети курс в Медицинския университет със специалност "Стоматология".
Фехтувачът обяснява, че чак сега, в Прага, е разбрал как да контролира адреналина си и да е спокоен за битките.
"Казах си, че ако искам да спечеля квота, трябва да се абстрахирам от това в каква група съм, с кого ще играя и т.н. Просто изцяло се концентрирах върху играта си. Не мислех дали ще спечеля квотата и може би постигнах този успех по-рано от
очакваното"

Самият аз се изненадах – разкри софиянецът. – Колкото до целите ми за олимпиадата – вече видях, че мога да победя всеки един съперник. В Бразилия ще трябва още в първата си среща да се бия с някого от Топ 5 в света, което е доста сериозно и просто се надявам да покажа това, което мога, без да се притеснявам от никого.
Искам да съм отпуснат, да съм спокоен и да се съсредоточа върху моята игра. Така че не си поставям конкретни цели за там и не се притеснявам. Просто нямам какво да губя, мога само да спечеля.
Следващите ми големи цели и мечти обаче са свързани с медал от някое голямо първенство в близко бъдеще".
Пасков добави още, че всичките му конкуренти в Рио ще са силни, защото се готвят за тези игри от 4 години.
"Не знам как ще протече подготовката ми за олимпиадата. За три месеца какво можеш да направиш? Така че аз просто мисля за подобряването на формата си и да ставам все по-добър. Олимпиадата е просто един огромен бонус за мен, сбъдване на детската ми мечта", обяснява Панчо.

Фехтувачът разкрива още, че винаги, когато се прибира в България, легендата в този спорт Васил Етрополски, който живее в САЩ, идва в залата, за да се дуелира с него, да му даде съвети и да оправи грешките му.
Панчо обаче бе категоричен, че във фехтовката има допинг, и разказа, че повечето отбори водят на състезание свои химици.
"Възстановяването и хранителният режим са много важни в спорта и в последно време се опитваме да влезем в час с нещата"
"Колкото до препаратите и допингамога да кажа, че сме много далече от това.
Другите отбори си ходят на състезание със собствени химици. Аз лично никога не съм употребявал химии и въпреки че досега не са ми взимали допинг проба, аз съм спокоен, защото знам какво съм пил. То няма нищо общо с химията. Със сигурност обаче има допинг във фехтовката. Спортът е доста труден и натоварванията са големи, въпреки че хората си мислят, че подскачаме на пътеката някакви си две  минути и край", убеден е Пасков.