Изхвърлят Румъния от „Евровизия“? (видео)

Обществената телевизия TVR има редица задължения, под въпрос са излъчването на Евро 2016 и Олимпийските игри в Рио де Жанейро

Румъния бе заплашена да бъде извадена от конкурса „Евровизия”, ако не уреди незабавно задължението си от 10 милиона швейцарски франка (9,2 милиона евро) към европейския съюз на обществените медии.

Ултиматумът се отнася за дълг от 2011 година на държавната телевизия TVR, която се намира в тежка финансова криза. Конкурсът се организира от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), известен и като „Евровизия“.

В писмо до румънския министър на финансите Анча Драгу се казва, че ако до края на днешния ден сумата не бъде преведена в банковата сметка на ЕСРТ, това ще има поредица последици, една от които е лишаването на TVR от правото да участва в песенния конкурс през май.

Румъния дължи общо 16 милиона франка (14,7 милиона евро), от които 6 милиона може да бъдат платени по-късно. Най-старите задължения са от 2011- 2012 година, според TVR, която уточни, че последното плащане от 250 хиляди евро е направено през януари. Румънската телевизия е информирала ЕСРТ, че няма повече средства и моли за разбиране.

ЕСРТ припомня на румънските власти за ангажимента на държавата към музикалния конкурс и други значими съревнования като Евро 2016 и Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия, като подчертава, че субсидирана от държавата телевизионна мрежа, върху която тежат задължения, не би могла да ги излъчва.