ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина

Крими

20-04-2016, 16:53

Снимка:

ГДБОП

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Разследването се води от няколко месеца

Арестувани са служители при операция на ГДБОП, която се проведе в сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Операцията е започнала по време на заседание на Управителния съвет, който е трябвало да разгледа поредните досиета на нуждаещите се деца.

Разследването се води от няколко месеца и засяга нарушения на дейността на Фонда. Става въпрос за злоупотреби при заплащането на транспорта на децата в чужбина и уреждането на престоя им там.

ато пример се посочва настаняването на болни деца в частни апартаменти вместо в клиники, като така се е злоупотребявало със средства на фонда.

Операцията е под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от институцията. Разследването е по досъдебното производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления на длъжностни лица от Центъра.

Според съобщението от прокуратурата те са извършвали длъжностни престъпления и са получавали подкупи.

 Задържани за срок от 24 часа са 8 лица, сред които е и директорът на фонда – Павел Александров.

Припомняме, Павел Александров бе уволнен като шеф на Фонда от здравния министър в кабинета „Орешарски” Таня Андреева. Служебният здравен министър Мирослав Ненков от кабината „Близнашки” обаче го възстанови на поста.

Според информация на БНТ по време на разработката са се появили и имена на журналисти, но не се съобщава какво е тяхното участие и роля в престъпната схема.

От Спецпрокуратурата обещават повече информация да бъде предоставена утре след приключване на първоначалните действия по разследването.

Пред журналисти Красимира Величкова, която е част от Обществения съвет във фонда обясни, че днес е трябвало фондът да заседава от 12.30 часа и да разгледа случаите на 43 деца.

„Дойдохме на заседание, но аз дори  не успях  да стигна до горе, когато колегите ми се обадиха, че са дошли от ГДБОП и са арестували Павел Александров”, обясни Величкова.

Тя припомни, че преди няколко месеца са алармирали, че се бавят плащанията от МЗ за лечението на деца. По думите й тогава обяснението от страна на здравното министерство е било, че във фонда тече проверка и има доклад за нарушения.

От Обществения съвет са направили постъпки по Закона за достъп до обществена информация , за да се запознаят с доклада, но не са го получили.

„Ние като обществен съвет сме информирани само за това, че има дребни административни нарушения”, заяви тя.

На въпрос колко са арестуваните Величкова заяви, че не разполага с информация, но уточни, че във фонда работят не повече от 10 души.

Тя посочи, че е в обществения съвет от 2012 г. и всичко, което са изисквали като информация и отчетност им е било предоставяно своевременно.

Величкова каза още, че са притеснени за самия директор, който миналата година е претърпял тежка сърдечна операция и искат да разберат за какво става дума, какви са проблемите. „Не мога да си го обясня, ние самите сме в истински шок”, коментира представителят на обществения съвет.