И родители дебнат преписвачи на матурите

Животът

20-04-2016, 10:04

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Двама преписвачи са били хванати миналата година на матурите в бургаско, уточни Виолета Илиева

Родители  стават квестори по време на матурите, каза Виолета Илиева, директор на регионалния инспекторат по образование. Те ще следят за преписвачи.  В борбата с преписването се включва и озвучаването, което предстои да бъде добавено към видеонаблюдението в класните стаи. С новите технологии и зрелостниците стават все по-изобретателни, каза при посещението си в Бургас и министърът на образованието Меглена Кунева. Затова родителски организации са пожелали да помагат. Във всяко училище със заповед на директора ще бъдат назначени по трима родители, които заедно с квесторите ще наблюдават учениците. Родителите няма да влизат в изпитните зали – те ще наблюдават работата на училищната комисия и на квесторите, както и размножаването на изпитните работи.
Родителите – наблюдатели ще бъдат номинирани от училищните настоятелства, а в учебните заведения, в които няма такива, ще бъдат избирани от другите родители. Ако са повече от трима, Педагогическият съвет ще избира до трима на случаен принцип. Изготвен е и строг регламент за това кога се анулират писмените работи на зрелостниците – при опити за преписване, нарушаване на реда в стаята или при ползване на мобилен телефон. 
Двама преписвачи са били хванати миналата година на матурите в бургаско, уточни Виолета Илиева. Работите им са били анулирани. Държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас и националното външно оценяване в седми клас ще се проведе на 18 май, тази година. За 20 -ти е насрочен вторият държавен зрелостен изпит за абитуриентите и външното оценяване по математика в седми клас.  Държавен зрелостен изпит по желание на ученика ще се проведе в периода 26 май 2016г. – 1 юни 2016г.