Терористичната организация „Ал Кайда” е основана с пари от Саудитска Арабия, включително и от членове на правителството. Това заяви първият заместник-помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Бен Роудс, цитиран от РИА Новости.

Коментарът на Роудс идва преди посещението на Барак Обама в арабската държава тази седмица. Отношенията между двете страни сериозно се влошиха, след като Рияд заплаши да разпродаде свои активи в САЩ за стотици милиарди долари, ако Конгресът на САЩ приеме закон за изплащане на компенсации на жертвите на терористичните атаки на 11 септември 2001 година, което може да засегне Рияд.

Не, че политиката на правителството на Саудитска Арабия е подкрепяла „Ал Кайда“, но редица богати хора в страната са подкрепяли със средства екстремистката групировка. Много пари да първоначалния стадий на проекта, превърнал се в „Ал Кайда, са дошли от Саудитска Арабия, изтъкна Роудс.

По думите му сред тези, които са финансирали терористите, е имало и държавни чиновници и членове на кралското семейство.

Междувременно Белият дом изрази увереност, че Рияд няма да си продаде активите в САЩ, ако Конгресът прокара законопроекта, който може да държи под отговорност монархията за ролята на „Ал Кайда” на 11 септември 2001 година.

В петък „Ню Йорк таймс” съобщи, че външният министър на Саудитска Арабия е заявил пред американски законодатели, че кралството ще бъде принудено да продаде 750 милиарда долара активи, ако бъде прокаран законопроектът.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест изтъкна, че Обама няма да подкрепи законодателство и няма да го подпише, тъй като ще позволи саудитското правителство да бъде съдено в американски съд.

Уверен съм, че саудитите осъзнават нашите общи интереси в запазване стабилността на глобалната финансова система, подчерта говорителят.