Уличените в корупция политици сами доказват, че имотите им са законно придобити

Политика

19-04-2016, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отнемането на имуществото на престъпно забогателите минава към Националното бюро за борба с корупцията, пише в проектозакона на Кунева

Държавата да може да конфискува имоти и на роднини на уличени в корупция висши политици и чиновници, включително и тези по сватовство. Това е предвидено в окончателния вариант на проектозакона за борба с корупцията на вицепремиера Меглена Кунева, пише в. "24 часа".
Отнемането на имуществото на престъпно забогателите минава към Националното бюро за борба с корупцията, предвиждат финалните текстове, които правителството е внесло в Народното събрание.
Министерският съвет одобри проекта на Кунева още на 30 март, но след това се наложиха редакции заради многото забележки главно от министри на ГЕРБ. Всяко имущество, за което не може да се докаже източник на средства за придобиването му, ще се води незаконно и ще подлежи на отнемане, предвижда законът. Има обаче давност - имотът, който държавата иска да конфискува, да е придобит в последните 10 години.
Според проекта не държавата трябва да доказва, че имотите и парите са незаконни, а политиците, че са им законни На конфискация ще подлежи както личното имущество на корумпираните властници, така и на техните съпрузи или постоянни гаджета, както и на ненавършилите пълнолетие деца.
Може да бъде отнето имущество и на бивш съпруг, всички роднини по права линия до първи братовчед по съребрена, както и до втора линия по сватовство - тъщи, свекърви, сватове, снахи, баджанаци, балдъзи и пр.
Това ще става при положение, че имуществото, които иска да отнеме държавата, е било прехвърлено от уличения в корупция властник на съответния роднина. Ще бъдат конфискувани и имоти и пари, вкарани във фирма, дори и тази фирма впоследствие да е била преобразувана или пререгистрирана.
Единствената възможност незаконно придобитото имущество да не бъде конфискувано е, то да е било дарено безвъзмездно на религиозна общност, за животоспасяващо лечение или за предотвратяване последиците от бедствия и аварии.
Конфискациите ще се извършват от Националното бюро за борба с корупцията, а с взетите от името на държавата имоти и пари щесе разпорежда специален съвет към МС. Той пък ще дава имотите на НАП, за да бъдат продадени на публични търгове.
Освен от бюджета бюрото за борба с корупцията ще се издържа и от събраните глоби, предвижда проектозаконът на Кунева.
Само за неподадена декларация за имотно състояние властниците ще дължат до 3000 лв. глоба, пише още в него. Санкциите обаче могат да достигнат и до 20 000 лв.
Всяко министерство, държавна или общинска болница, община и специалните служби ще трябва да уведомяват бюрото за борба с корупцията за всяко назначение или уволнение на служител, който попада в обхвата на закона.
Въпреки многобройните възражения в проектозакона е останала възможността бюрото да започва проверка и след анонимни сигнали
В тях обаче трябва да е описано името на заподозрения в корупция, механизма или конкретен случай и да са приложени документи или други материали, които потвърждават твърденията в сигнала.
Според допълнителните разпоредби на проекта приложените доказателства трябва да потвърждават, че конкретният човек има над 120 000 лв. повече, отколкото са официалните му доходи, или пък да е документирана корупция.