Нотариуси ще спират кражбите на фирми

Общество

18-04-2016, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промени в Търговския закон предвиждат заверяване съдържанието на договорите за прехвърляне на дялове

Кражбите на фирми може да бъдат ограничени и дори напълно предотвратени. Това ще стане с комплект от мерки, залегнали в проект за промени в Търговския закон, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието,  пише в. "Стандарт". В проекта се предвижда да се заверяват нотариално не само подписите, но и съдържанието на документа, когато се прехвърлят предприятия и дружествени дялове. В тези случаи екземпляр от съответния договор ще се пази в архива на нотариуса. А длъжностните лица по регистрация в Агенцията по вписванията задължително ще проверяват дали представеният при тях договор е истински. Предвижда се да се заверяват нотариално (подписи и съдържание) и решения за изменение на дружествения договор, решения за приемане и изключване на съдружник, решения за избор на управител и решения за придобиване и отчуждаване на недвижима собственост при дружествата с ограничена отговорност. Предложенията са направени от работна група в Министерство на правосъдието, която анализира проблемите, свързани с явлението "кражба на фирми". В тази връзка вече са факт и промени в Наредба -32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, както и Наредба -1 за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър. Така ще се осигури възможност на длъжностните лица по регистрацията в Търговския регистър да извършват проверка в информационната система на Нотариалната камара за наличието на конкретен документ, който е с нотариално заверени подписи и съдържание. С предлаганото изменение се въвежда по-строга форма за валидност - едновременно удостоверяване на подписи и съдържание, подобно на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, при която форма на удостоверение задължително остава екземпляр от документа при нотариуса. Това, от една страна, би действало като превенция срещу съставяне на фалшиви документи, които стоят в основата на подобни измамни схеми. А от друга страна - ще улесни доказването при евентуален спор, както и евентуално наказателното преследване, защото оригинал на оспорения документ ще се съхранява при нотариус.
Продължава работата върху текстовете на Инструкция за взаимодействие между Нотариалната камара, Агенцията по вписванията и банките за практическото реализиране на достъпа до системата, поддържана от Нотариалната камара, чието приемане е предвидено в Наредба -32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори.
Според експерти от Агенцията по вписвания, превенция срещу кражбите на фирми е и SMS оповестяването. Ефектът за всички, които са се абонирали за тази услуга, както за Търговския регистър, така и за Имотния, е голям, но за съжаление все още услугата не се възприема от търговците. От началото на 2015 г. до този момент безплатен абонамент са заявили едва 5900 фирми. Първият SMS се получава в деня, в който се подадат документи по партидата, а вторият - когато е извършено вписването. От Агенцията съветват представителите на търговските дружества, които имат или се канят да си направят такъв абонамент, който е безплатен, да реагират веднага при получаване на първия SMS. Само тогава може да се предотврати прехвърлянето на фирма като се заяви, че документите са подадени от неправоимащо лице. Имотният регистър има около 3000 абонати за безплатното SMS-оповестяване. Абонатът, който има партида, получава съобщение за това какъв вид документ е получен по нея.