Общините ще получат повече пари за социални дейности и образование

Портфейл

18-04-2016, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МФ променя стандартите за издръжка на делегираните дейности

Общините ще получат повече средства за издръжка на част от делегираните дейности през 2017 г. Най-сериозен ръст се очаква в стандартите за издръжка на домовете за деца и възрастни с умствени увреждания, където увеличението в средствата ще бъде 10%. Най-голяма в номинален размер обаче е сумата, която ще отиде за завишаване на издръжката на общинската администрация. Това става ясно от публикувани от МФ промени в стандартите за издръжка на делегираните дейности за 2017 г., цитирани от в. "Сега". Определянето на стандартите е част от бюджетната процедура за следващата година.
За издръжка на общинската администрация хазната догодина ще преведе 15.2 млн. лв. повече от тази година. Вероятно в тази сума е калкулирано и предвиденото увеличение на минималната работна заплата от 420 на 460 лв. От числата става ясно, че стандартът за издръжка на администрацията в София, Пловдив, Варна се вдига с 5%. Парите, които държавата отпуска за издръжка на един чиновник в София, се увеличават от 11.93 лв. на жител на 12.54 лв. В Пловдив и Варна стандартът се вдига от 14.9 на 15.65 лв. на жител.
Най-сериозно е процентното увеличение при издръжката на част от делегираните социални дейности. С 10% се завишава субсидията за финансиране на 1 място в дом за възрастни с умствени увреждания, като парите се вдигат от 7526 на 8279 лв. Сходен е и ръстът за издръжка на място в домовете за хора с психични разстройства, като стандартът тук се увеличава от 7770 на 8547 лв. Увеличения има и по останалите стандарти за издръжка на социалните грижи, като общо по това перо общините догодина ще получат 11.2 млн. повече от тази година.
Солидна сума за осигуряване на по-високи стандарти за издръжка се формира и за сектора на образование - 26.8 млн. лв. С 3% се увеличава издръжката, осигурявана от държавата за децата в целодневни градини. Субсидията за 1 дете става 1719 лв., като с нея се покриват парите за заплати и осигуровки на персонала. Вдигането на стандарта за издръжка на дете в общообразователно училище се увеличава само с 1.2%. Повече пари има заради въвеждането на целодневна организация на обучението и в 7-и клас. Любопитно при образованието е, че почти целият ръст по линия на увеличаване на един или друг стандарт за издръжка се осигурява през икономии заради по-малкия брой деца. Реалният брой деца се засича в началото на всяка година и по данни към януари 2016 г. броят на децата в градините е с 10 069 по-малко от заложеното при приемане на бюджета, а учениците в различните форми на обучение са със 7027 по-малко.
С промените в стандартите за 2017 г. се запазва и завишеният таван на финансиране на отделни културни институти. За култура парите от хазната ще са с 9.4 млн. лв. повече спрямо т.г., като 6.4 млн. лв. от тях отиват за подсигуряване на даденото увеличение в размера на възнагражденията с бюджет 2016. 3% ръст ще има в стандарта за издръжка на читалищата.