Стотици се хванаха на българско хоро в Брюксел (снимки и видео)

Булевард

17-04-2016, 19:08

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кристалина Георгиева поведе хорото на брюкселския "Гранд плас"

Стотици ентусиасти се хванаха на хоро на брюкселския "Гранд плас", като следваха стъпките на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тази неделя за четвърта поредна година тя поведе Голямото хоро, което се организира по нейна инициатива в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк.

"Организираме Голямото хоро заради емоцията, която изпитваме, когато сме заедно на хорото; за това, че показваме културата и красотата на България; и защото можем да се обединим, да се хванем за ръце и да бъдем заедно", каза Кристалина Георгиева. "С Голямото хоро показваме, че въпреки събитията, които раниха Брюксел, ние продължаваме да живеем, да обичаме, да работим и да танцуваме," обърна се тя към ентусиастите на площада.

Ансамбъл "Разложки мераци" – специалните гости на тазгодишното събитие – откриха празненството. Само няколко минути по-късно ги последваха всички почитатели на българските народни танци, начело с г-жа Кристалина Георгиева. Освен българите, пременени в традиционни носии, и тази година хоро играха и почитатели на танците от други европейски държави, сред които Белгия, Австрия, Германия, Великобритания.

Голямото хоро се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България и на Представителството на Европейската комисия в Белгия.

Във фестивала Balkan Trafik участваха още белгийско-албанската група "Ватра", албанският ансамбъл "Викена Каменица – Али паша & Кели", белгийско-турската музикална група "Дилере Дестеан" и румънската група "Флоаре де Колт". Те също се включиха в българското хоро.