Болници източват здравната каса с фалшиви епикризи

Общество

17-04-2016, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разговорът за ваксините ще бъде приключен след прокурорската проверка, смята зам.министър Ваньо Шарков

Три болници в страната са уличени в извършване на операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани за лечение. Така усвоявайки средства, те са източвали бюджета на НЗОК.
Само от измама, при която съдов хирург е оперирал във Враца и по същото време е преглеждал пациенти в Шумен, здравната каса е била ощетена с 200 000 лева.
Такива злоупотреби в частни лечебници у нас, както и измами с дипломи на лекари е регистрирало Министерството на здравеопазването.
В болници в Пловдив и Сливен са отчетени престой и извършени интервенции на хора, които изобщо не са били настанявани в лечебните заведения. Това съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, който участва в семинар на здравните власти във Велинград.
Във Враца пък има класически пример, но за пръв път документиран, за това как се използват дипломи, обясни той. Възнаграждението, което лекар там е получавал, е било по-високо от заплатите на шефове на клиники. А в тази болница миналата година имаше протест на колегите, че не получават достатъчно възнаграждение, напомни д-р Шарков.
Друг пример е частна болница в Пловдив, където в урологичното отделение бил приет пациент - в медицинската документация след изписването му било посочено, че му е извършена операция. Човекът сам пуснал жалба, в която посочва, че такава интервенция не му е правена. Някой успява да се свърже с болния, след това пациентът пише второ писмо, в което казва, че несъответствието в документацията вероятно е станало неволно", обясни зам. здравният министър.
В друга частна лечебница в Сливен пък имало случай, в който пациент не бил хоспитализиран, а получил само медикаментозна терапия, но му била връчена и епикриза от лечебното заведение, посочи Шарков.
Проблемът не е само в частниците болници. Държавните източиха милиони от парите за здраве и медицински одит доказа това, коментира бившият председател на пациентските организации в Надзора на НЗОК Иван Димитров, цитиран от в. "Труд".Става въпрос за хемодиализа и хемодиализна апаратура, уточни той.

По-рано през деня пред Нова ТВ заместник-министърът коментира и проверката, която започна прокуратурата относно двата паралелни договора за дарение - този, с който Турция ни дава ваксините „Пентаксим”, и другият, с който България дава на Турция препарат срещу хепатит В.
По думите на Ваньо Шарков здравното министерство не се притеснява от проверката.
„Всякакви спекулации по тази тема трябва да спрат, иначе този разговор ще бъде безкраен. Прокуратурата трябва да свърши своята работа. Всичко, което касае финансовата страна на въпроса е съвсем ясно. Става въпрос за различна цена при различните ваксини”, заяви Ваньо Шарков.
Според него именно след проверката на прокуратурата разговорът ще бъде завършен и за всички ще стане ясно, че всичко е направено, както трябва.
„Имаше доста хора, които не бяха запознати с условията на двата договора, но създадоха спекулативна обстановка и правиха коментари, че стойността на ваксините от българска страна била много по-голяма отколкото стойността на ваксините от турска страна и как България губела. Няма плащане, а има доставка”, заяви Ваньо Шарков.
Що се отнася до просрочените дългове на болниците, Шарков заяви, че този въпрос винаги е стоял на дневен ред, а новината, че били увеличени с 20 милиона лева в сравнение с края на миналата година,