Асен Марков откри Балканиада по шахмат

Състезанието е за хора със зрителни увреждания

 Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков откри Балканиадата по шахмат за хора със зрителни увреждания.
    „За мен е изключителна чест да присъствам тук и да открия Балканиадата по шахмат за хора със зрителни увреждания. Фактът,  че днешното състезание е част от календара на София като Европейска столица на спорта през 2018 г. говори за значимостта, която институциите отдават на Вашата дейност и на днешното състезание. Спортът наистина е най-силния интеграционен елемент за хората с увреждания, затова аз пожелавам на всички да покажат през настоящите дни най-доброто от себе си. Нека най-добрите да победят, а на останалите пожелавам успехи на следващите Купи на София, които ще предстоят“, приветства участниците и гостите заместник-министър Асен Марков.
    Организаторите от федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“ изказаха своята благодарност за подкрепата на Министерството на младежта и спорта.
    Балканиадата, която се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова ще продължи до 17 април и в нея ще участват най-добрите незрящи шахматисти на България, Румъния, Сърбия, Молдова, Македония и Турция.
    На откриването присъстваха Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България, Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, Асен Алтънов – председател на Регионалната съюзна организация София, Сорин Лападату – председател на Комитета по шахматни спортове на ИБСА и д-р Иван Янев – председател на федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“.