Русия призова за затваряне на турско-сирийската граница с цел предотвратяване ДАЕШ („Ислямска държава”) и „Фронтът ал Нусра” да попълват редиците си с чуждестранни терористи и да вкарват оръжия в Сирия, както и да изнасят петрол, артефакти и стоки, съобщава АП.

Посланикът на руската държава в ООН Витали Чуркин заяви по време на среща на Съвета за сигурност, че страните членки също трябва да помислят как да се противопоставят на тероризма с налагане на пълно търговско и икономическо ембарго срещу ДАЕШ.

Наскоро Чуркин изпрати писмо до съвета, в което отбелязва, че Турция е основният доставчик на оръжия и муниции за терористите от ДАЕШ и че експлозиви и индустриални химикали за 1,9 милиона долара са прекарани през турската граница за терористичните групировки.

Турската мисия в ООН отхвърли обвиненията като „безпочвени”.

Руският посланик обвини Турция също в бездействие, позволявайки на терористи и оръжия да навлизат в Сирия безпрепятствено, както и ДАЕШ да изнасят петрол и културни паметници.

"Ако Турция смята, че прави всичко необходимо до ограничи потока доставки към терористите, това трябва да бъде потвърдено от независими наблюдатели”, поиска Чуркин.

Той призова турските власти „на доброволна основа” да поканят международни наблюдатели на границата със Сирия и на пристанище Джейхан.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун заяви пред Съвета за сигурност, че повече от 30 хиляди души от целия свят са се присъединили към ДАЕШ в Ирак и Сирия.

В сряда Русия и Китай предложиха проекторезолюция за предотвратяване терористи да създадат или използват химически оръжия в Сирия.