Публикуваха промените във футболните правила

Спорт

15-04-2016, 09:39

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отменя се тройното наказание при умишлено нарушение в наказателното поле

Международният съвет на футболните асоциации (IFAB) публикува на сайта си промените в правилата, които ще влязат в сила от следващия сезон.
Най-важното е за отмяна на тройното наказание при умишлено нарушение в наказателното поле. 
Такива ситуации се получиха в два от мачовете в последния кръг на Шампионската лига. В срещата между Атлетико Мадрид и Барселона при 1:0 за домакините капитанът на гостите Андрес Иниеста спря умишлено с ръка топката в наказателното си поле. Съдията Никола Рицоли отсъди дузпа, но не изгони провинилия се, както е по сегашния правилник. 
Подобна ситуация се получи и на мача Манчестър Сити - ПСЖ, когато вратарят на парижани Кевин Трап препъна Кун Агуеро, който вече го беше преодолял, но получи само жълт картон. Агуеро не успя да реализира отсъдената дузпа.
Другите по-важни промени във футболния правилник са:
- За удар в главата на съперник в неигрова ситуация ще се показва червен картон, осве ако съдията не реши, че контактът е минимален.
- За обиди към съдиите и представители на отборите, включително и резервни играчи, ще се свири нарушение.
- За нарушение извън терена се изпълнява фаул от аутлинията или тъчлинията. Ако това е зад аутлинията на нивото на наказателното поле, се свири дузпа.
- Съдията може да изгони футболист и преди началото на мача, започвайки от инспекцията на стадиона и терена.
- Ако футболист получи контузия, заради която на провинилия се бъде показан жълт или червен картон, то пострадалият може да не напуска терена за оказване на медицинска помощ.