Инвестираме ударно в злато и монети

Портфейл

15-04-2016, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-търсените са кюлчета от 100, 50 и 20 гр.и модерно изсечените монети от чисто злато: Виенска филхармония, Австралийско кенгуру, Канадски кленов лист

Засилен интерес към златните кюлчета и монети с цел инвестиция се наблюдава у нас. Повишеният интерес бе отчетен от компания за обмен на валута. Търсенето повиши и цената на златото с около 10 процента от началото на годината, пише в. "Новинар". Експертите уточняват, че закупуването на злато и монети е примамливо, защото са бързо ликвидни и могат да се търгуват на тесни маржове спрямо пазара.
Инвестирането в злато и монети изглежда по-удачно и заради ниските лихви по депозитите в банките. Друга подробност е, че физическото злато е подходящо за дългосрочна инвестиция, тъй като независимо от движението на цената му в дадена валута, то винаги има своя собствена стойност. Поскъпването обикновено стимулира още повече интереса към притежанието му.
У нас най-търсените инвестиционни продукти са кюлчета от 100, 50 и 20 грама. Често инвеститорите избират и модерно изсечените монети от чисто злато: Виенска филхармония, Австралийско кенгуру, Канадски кленов лист - те са сред най-търсените и съответно маржовете при тях са по-тесни. Любителите на историческите монети прибягват до тези от 20 франка, най-често с лика на Наполеон III. Интересът се дължи на факта, че човек има възможност да притежава автентична историческа монета (изсечена в началото на 19-и век например) на стойност, близка до тази на борсовата цена на златото.
Борсовата цена на златото към момента е приблизително 1105 евро (2159 лв.) за една тройунция (31,1 г). В началото на годината то се търгуваше на нива, близки до 1030 евро за тройунция, а най-високата си точка за годината достигна в началото на март, когато се търгуваше на нива от 1154 евро.