След 10-и май започват ремонти по пътищата, 5 тапи до морето

Общество

15-04-2016, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Три от ремонтите – по „Хемус“, два – на „Тракия“, кърпят 200 км в Северозападна България

5 тапи ще мъчат желаещите да почиват през лятото по родното Черноморие. Причината са ремонти, които стартират по магистралите и пътните артерии, водещи към курортите, и ще мъчат със задръствания пътуващите, пише в. "Монитор".
Това стана ясно при представянето на планираните ремонти тази година от министъра на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ ( АПИ) инж. Лазар Лазаров. По магистрала „Хемус“ пътуването ще е затруднено в три участъка - при тунелите Витиня и Ечемишка, както и на виадукт Елешница
Другият аутобан „Тракия“ ще е с две тапи, при моста на р. Стряма и при пътя за Карлово. „Ако искаме ремонти, трябва да има търпение“, коментира министър Павлова. Планира се отсечките, който ще се затварят за обновяване, да са с дължина около 1 км, за да няма дълги преходи. Освен това се предвижда през август, когато трафикът е най-голям работите по пътищата, да са възможно най-малко. Ремонтите ще започнат след 10 май заради почините дни, които се събират в началото на месеца. Предвижда се 32 млн. лв. да бъдат вложени в обновяването на тези участъци, като парите се отпускат от бюджета.
Общо около 500 млн. лв. ще бъдат вложени в строителство, ремонт и изкърпване на пътища тази година, съобщи регионалният министър. В тях влизат както бюджетните средства, така и парите от европейските фондове. По думите на Павлова не може да се даде точни стойности за километрите пътища, в които ще се вложат, заради разлики в измерването при различните дейности. В тази сума влизат и средства, които ще се отделят за изграждането на първите 10 км от „Хемус“ след Ябланица. Планира се търгът за избор на изпълнител на трасето да започне към края на май, като все още не е ясно колко пари ще трябва да се вложат в него.
Основна част от ремонтната програма ще е насочена за участъци в Северозападна България, обясни Павлова. И уточни, че около 200 км. в този район ще бъдат обновени тази година.
Основно ще се работи по трасето между София и Видин
както и по пътя Монтана - Дъбова махала – Лом. По данни на АПИ около 20 хил. км, или 30%, от всички пътища у нас са в лошо състояние, около 27 на сто са в средно състояние, а 40 процента са в добро.
Зимното почистване е струвало на бюджета 55 млн. лв., което е с 5 млн. лв. по-малко спрямо разходите миналата година. Наложените глоби на нередовните фирми са общо на стойност 820 хил. лв. без да са включени санкциите за месец март. След като се прибавят сумата може да стигне и до 1 млн. лв., обясни инж. Лазаров. Той поясни, че миналата година глобите са били за около 600 хил. лв.
Приходите от винетки са с 68.8 млн. лв. повече спрямо заложените 200 млн. лв., съобщи министър Павлова. Тя беше категорична, че парите ще бъдат насочени целево за ремонтни дейности.