10 % ще е ДДС за фирмени джипове с двойна употреба

Най-доброто от печата

15-04-2016, 06:32

Снимка:

Money.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Компаниите ще избират между автоматично удържане на данъка и ежемесечна бумащина за отчитане на личното ползване

Правителството ще иска зелена светлина от Брюксел да прилага нов ред за възстановяване на ДДС при покупки на фирмени джипове. Кабинетът предлага за нови автомобили с от 6 до 8 места да се признава за данъчен кредит половината от 20-процентния ДДС, ако колата се ползва и за бизнес, и за лични нужди. 50% от ДДС-то ще се удържа и при ремонта и разходите за поддръжка на джиповете.
Режимът няма да е задължителен, т.е. фирмите ще могат да избират - дали да им се удържа автоматично половината от ДДС, или всеки месец да правят сметки за ползването на автомобила за лични цели и да намаляват със съответната част данъчния си кредит.
Новият режим обаче първо трябва да получи одобрение от Европейската комисия. Финансовият министър Горанов обясни, че тази схема се прилага в други страни от ЕС. "Правото за възстановяване на ДДС при покупка на фирмени автомобили е ограничено до 50% в редица държави в ЕС, а в Италия удържат 60% от данъка", посочи Горанов. Българският бизнес настояваше удръжката да е по-ниска - 30%, защото фирмените автомобили се ползват предимно за бизнес цели, а не за лични нужди. От МФ обаче контрират, че "плоската" удръжка от 50% няма да е задължителна и фирмите ще могат да предпочетат другия вариант - да доказват с документи, че личната употреба е била за малко време и километри. Във втория случай обаче бумащината е голяма, предупреждават експертите.
Финансовото министерство не е приело и друго искане на бизнеса и счетоводните фирми - за еднакво третиране на джиповете и по-малките служебни коли. В момента за автомобили с до 5+1 места ДДС изобщо не се възстановява. От МФ заявиха, че така ще е и занапред. Възможност за възстановяване на ДДС има само за леки коли и мотоциклети под наем, вкл. и предоставени на оперативен лизинг.
Отпаднала е идеята хазната да дава автоматична 50% отстъпка от дължимия ДДС на фирми при покупка на яхти и самолети за бизнес цели. "Решихме, че закупуването на подобни луксозни активи не е най-важният аспект от стопанската дейност на повечето фирми. Не считаме за приоритетно да въвеждане облекчение за облагането с ДДС на такива покупки", коментира финансовият министър Горанов. Така за тези активи фирмите ще трябва ежемесечно да отчитат дела на извънслужебното им ползване.
Окончателно решение за облагането с ДДС на личното ползване на фирмени стоки и услуги да е част от пакета с изменения в данъчното законодателство за 2017 г. Фирмите и счетоводните предприятия настояваха за административни облекчения, които да бъдат въведени в спешен порядък, но такива до есента надали ще има. За първия месец, в който фирмите внасяха обратно ДДС в хазната по новия ред за облагане на личното ползване, бяха отчетени едва 1.3 млн. лв. постъпления.