АПИ: Превозвачите са наши партньори

Общество

14-04-2016, 22:00

Снимка:

АПИ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Към днешна дата няма определена тарифата за тол таксите, за коя категория превозно средство и за кой вид път колко ще се плаща

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров започна поредица от срещи с представители на браншови сдружения на превозвачите в България, по повод предвиденото проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Те ще продължат до 24 май.

Визията за системата, която предстои да се изгради днес бе изложена пред представители на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/, АЕБТРИ, Националното сдружение на българските превозвачи, Съюза на международните превозвачи, Съюза на организациите в автомобилния транспорт, Сдружение „Национална транспортна асоциация“ и Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Превозвачите са наши партньори и заедно трябва да намерим най-доброто решение за всички, подчерта инж. Лазаров.

Той посочи, че държавата ще оперира с тол системата, тя няма да се дава на концесия и всичко ще бъде собственост на АПИ. Председателят на УС на АПИ подчерта, че към днешна дата няма определена тарифата за тол таксите, за коя категория превозно средство и за кой вид път колко ще се плаща. В момента сме на етап дискусия за изграждането на тол система за изминато разстояние за тежкотоварния трафик и електронна винетка за леките автомобили и с нея ще бъдат защитени интересите на всички.

С подобряване състоянието на пътната мрежа ще гарантираме по-добри пътища, по-качествен и бърз транспорт, заяви инж. Лазаров.

Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски подчерта, че тол системата действително е най-справедливата форма за таксуване и посочи, че превозваческият бранш е за диалог с администрацията.

Инж. Лазаров и представителите на превозвачите се договориха работните срещи да продължат като на тях ще бъдат поканени и представители на министерствата на финансите и на транспорта.