5 милиона франка получили псевдоеколозите

Пет милиона швейцарски франка са получили зелени неправителствени организации от коалиция „За да остане природа в България“, като средствата са за теоретично обучение в сферата на земеделието.

Проектът „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“е по българо-швейцарската програма за развитие. Изпълнители на поръчката са Асоциацията на парковете в България, ръководена от Тома Белев, карловската НПО - фондация „Биоселена“ начело със Стоилко Апостолов. Другите участници са фондация „Биоразнообразие“, ръководена от активиста на партия „Зелените“ Петко Цветков, WWF „Дунавско-карпатска програма“ на Весела Кавръкова, съпруга на Белев, „Българско дружество за защита на птиците“ на Ирина Матеева.

За изпълнението на швейцарския проект зелените са се насочили към най-изостаналия регион в ЕС и България - Северозапада. В района безработицата е над 50%, а демографската криза и обезлюдяването са факт от десетилетия. Там еколозите щели да учат хората как да популяризират и прилагат „екосистемни услуги“.

Другата цел на мащабния проект е да се подкрепя гражданското общество за устойчиво ползване на природните ресурси. А третата е да обучават хората от тези райони как се произвеждат биопродукти. Лекторите на основно теоретичните семинари и обучения отново са от кръга на зелените и техни приближени. С доклади са се включили зеленият партиен активист Борислав Сандов, бившият съпредседател на партия „Зелените“ Стоян Бешков, ковчежникът на същата формация Андрей Ралев. Сред участниците има и журналисти от „Капитал“, „Дневник“ и Би Ти Ви. Обучение е водил и журналистът от Клуб Z Иван Бедров. Сред участниците има имена на няколко прокурори и съдии. Съмнение буди фактът защо изпълнението на проект, свързан със селските райони, земеделие, животновъдство, е възложен на зелените, а не например на Селскостопанската академия, на Аграрния университет в Пловдив или на други научни институти. Логичното обяснение е, че хонорарите и комисионите, свързани с изпълнението на проекта, са отишли в приятелско-политико-корпоративния кръг на зелените и обслужващите ги медии.

Този пореден скъп проект можеше и да бъде полезен, ако в него нямаше само теоретични постановки, анализи, организирани конференции, обсъждания и кръгли маси. Той се изпълнява вече четвърта година. Няма сведения за видими резултати от похарчените милиони с какво тези пари са допринесли за развитието на икономиката и предприемачеството в района. Липсват и данни подобрил ли се е жизненият стандарт на хората, намаляла ли е безработицата и какви са ползите от реализирането на проекта.

Източник: Труд