Доклад на USA департамента ни критикува за ромите, медиите и корупцията

Свят

14-04-2016, 08:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Корупцията пречи на способностите на правителството и подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система, пише в документа

Маргинализацията на ромите, зависимостта на медиите и корупцията са най-големите проблеми в България в областта на човешките права. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за 2015 година, цитиран от в. "Сега"
Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, пише в документа. Корупцията пречи на способностите на правителството и  подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции. Споменато е "незаконното убийство на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври". Държавният департамент на САЩ изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и мудната съдебна система.
Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.
Отбелязани са и масови твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания.