2700 родители ще следят за преписвачи на матурите

Най-доброто от печата

14-04-2016, 07:57

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МОН започва разговори с общините за въвеждане на едносменен режим в училище

"Армия" от 2700 родители ще се присъедини към квесторите, за да контролира провеждането на държавните зрелостни изпити по български език и литература и предмет по избор, които тази година са съответно на 18 и 20 май. Това съобщи просветният министър Меглена Кунева след среща с родителски асоциации, на която са обсъждали прилагането на новия училищен закон.
Кунева се застрахова, че това все още е само идея на министерството и ако тя се осъществи докрай, във всяко от 900-те училища, в които т.г. се провеждат матури, ще има по трима родители, които да наблюдават за нередности. "Ако родителите се включат, това ще е знак, че те стъпват на този терен, за да осигурят честно провеждане на матурите", коментира тя.
Заместникът й Диян Стаматов уточни, че родителите няма да влизат в стаите, но ще наблюдават целия процес по осигуряване на сигурността - запечатването и разпечатването на помещенията преди изпита, отварянето на паролата, с която всяко училище получава достъп до изтегления в МОН изпитен вариант, размножаването на изтеглените въпроси. Те ще следят да не влизат външни лица в сградата, ще могат да наблюдават камерите, ще надзирават работата на квесторите по коридорите, ще имат достъп и до най-критичното място за получаване на информация отвън - санитарните възли. При засечени нарушения ще имат право да подават сигнали за нарушения. Според Стаматов по този начин ще се пресекат възможностите както за изтичане на тестовете извън школото (и съответно за решаването и изпращането им по мобилни телефони), така и за преписване от учениците.
Тази година министерството ще изпрати по един свой човек във всяко училище. По този начин наблюдателите и при другия проблемен момент от провеждането на изпитите - получаването на изпитния вариант в училищата и разпространяването им до учениците - ще станат трима: родителят, инспекторът от регионалния инспекторат по образование и експертът от МОН.
Родителите ще се подберат веднъж по предложение на училищните настоятелства и втори път - след решение на педагогическия колектив. За всеки случай ще трябва да се предвидят и резервни родители. Задължително е те да не са майки и татковци на зрелостници, да не са учители и да не са завършили висше образование по специалността, която съвпада с изпита. "Перфектно ще е, ако се изберат родителите на деца от 2-ри, 3-ти или 4-ти клас", посочи Стаматов. По думите му МОН е изготвило огромен пакет от мерки, които ще представи идната седмица. Една част от тях обаче няма да бъдат обявени, защото ще са тайна и ще се знаят само от хората в МОН, които директно отговарят за организацията на изпитите.
На срещата е бил обсъден и въпросът за въвеждането на едносменен режим на обучение в училище, за което родителите отдавна настояват. "Проблемът не може да се реши от днес за утре, но поне може да поставим фундамента", посочи Кунева. Тя се ангажира да започне разговори с общините за възможностите им да осигурят училищни сгради, които ще са нужни при преминаване към една смяна. "Доста бавно може да стане това, ще са необходими много разговори с общини и родители, както и много средства", коментира зам.-министър Стаматов. По думите му най-голям е проблемът в три града - София, Пловдив и Варна, където имало случаи в училища за 600 ученици да се обучават по 2000 деца, и то само в една смяна. По едно голямо школо имало още в Русе и Кърджали. "Ще са нужни обаче поне 4-5 години, за да почнат плавно да се получават нещата", призна той.
ИЗНЕНАДА
От Асоциацията на родителите коментираха, че първоначално са били шокирани от плана на министерството, тъй като 12-класниците са възрастни хора, които следва да са научени да понасят последствията от действията си. Министър Кунева обаче ги убедила с мотива, че търси повече прозрачност, а и заради желанието им в обществото да започне разговорът за честната игра, който липсвал в училище.