Капанът Мелдоний

Спорт

13-04-2016, 19:43

Снимка:

en.mercopress.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

В казуса ”мелдониум” липсва всякаква яснота относно научната информация, заявиха от WADA (Международната Анти-Допинг Агенция). По тази причина е несправедливо да бъде наказан спортист, приемал мелдоний преди 1 януари 2016, тъй като няма как да е знаел или подозирал, че медикаментът ще бъде открит в тялото му след тази дата (освен ако няма данни за противното).

При тези обстоятелства WADA реши, че това може да бъде основание за липса на вина или небрежност от страна на някои спортисти

В някои случаи наказания няма да бъдат наложени. Съществува голяма надежда за много състезатели, които са с временно спрени кариери, за участие предстоящите Олимпийски игри в Рио Де Жанейро през август.

Разследването на WADA ще продължи за спортистите, които сами са признали, че са използвали мелдоний след 1 януари, или при които концентрацията на веществото в кръвта е над 15 микрограма. От отговорност няма да бъдат освободени и атлетите, при които концентрацията е между 1 и 15 мигрограма на милилитър, а допинг тестът е направен след 1 март.

В случаите на открит мелдоний WADA признава,че съществува информация към днешна дата за това,че в пробите от урина са установено наличието на следи от мелдоний в няколко изследвания на независими лаборатории.

В добавка, елиминирането на мелдоний се очаква да варира значително и да бъде строго индивидуално, тъй като зависи от продължителността на приема и дозировката на препарата.

Това заявиха от Световната анти-допингова агенция WADA.Според представители на агенцията при незначителна концентрация може да се докаже, че спортистът не е употребявал препарата съзнателно след въвеждането на забраната от 1 януари 2016 г. От 2 април WADA започна проверка за колко време организмът се чисти от препарата в няколко независими лаборатории.Повечето от уличените спортисти признават,че не са знаели за въведената забрана за употребата му след 1 януари2016,но има и такива, които заявяват,че въпреки спазвайки новият протокол на WADA,дават положителни на веществото проби. Световната спортна общност приветства разследването на WADA и настоява за по- подробни анализи свързани с действието на мелдоний.