Ненад Лалович: България е олимпийска нация

Сърбинът бе удостоен с медал на БОК "Спортът за един мирен свят"

"България е олимпийска нация, а олимпизмът е дълбоко вкоренен във вашата култура", коментира получилият титлата "доктор хонорис кауза" на НСА, президентът на международната федерация по борба(UWW) Ненад Лалович пред Общото събрание на Българския олимпийски комитет (БОК). В самото начало на заседанието сърбинът бе удостоен с медал на БОК "Спортът за един мирен свят".

Освен благодарностите за приза, Лалович специално изтъкна признателността на целия борцов свят за подкрепата на България по време на битката за връщането на този спорт в олимпийската програма преди 3 години. За особени заслуги и навършване на кръгла годишнина бе отличен също с медал "Спортът за един мирен свят" и дългогодишният член на Общото събрание Илия Пейчев.

В словото си председателят на БОК Стефка Костадинова заяви, че отчетният период е преминал под знака на няколко твърде важни за олимпийското движение и за българския спорт събития. "Даден бе стартът на един нов и оказал се изключително успешен международен проект с първите Европейски игри, организирани от националните олимпийски комитети. Състояха се Зимните младежки олимпийски игри в Лилехамер, имаше младежки фестивали у нас и в чужбина, а елитните ни състезатели се подготвят и все още се борят за квоти за Олимпиадата в Рио. Годината бе изпълнена с важни и повратни събития за световната спортна общност", заяви председателят на БОК.

Костадинова изтъкна, че Европейските игри в Баку, младежките олимпийски игри и фестивали са дали ясни знаци, че българският спорт е жив и има потенциал. "Десетте медала в Баку, отличията в Лилехамер и Тбилиси са светъл лъч в, общо взето, нерадостната картина у нас. Ситуацията е далеч от това, което ни се иска и трябва да бъде, но през последната година получихме ясни сигнали, че не всичко е загубено. Най-радостно е, че успехите идват при младите, което ни задължава много внимателно да надградим и развием тези български спортни таланти", каза Костадинова.

Приветствие към делегатите отправи и спортният министър Красен Кралев, който бе гост на форума. "Тече много важна олимпийска година. Сигурен съм, че в нея ще имаме успехи, защото знам колко сериозно работят българските спортни федерации", каза министър Кралев.

Общото събрание прие отчета за дейността на БОК за периода април 2015 - март 2016, счетоводния отчет и доклада на одитора за 2015 г., както и доклада на Контролния съвет. Одобрени бяха Програма за дейността и бюджет за 2016 г.

За нов член на Общото събрание на БОК беше приета Българската мастърс федерация с председател Здравка Йорданова, която обединява и ръководи дейността на спортистите-ветерани в България.