Мир, устойчивост и достойнство-новият хуманизъм на XXI век, е виждането на Ирина Бокова за ООН

Политика

12-04-2016, 06:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това пише в концепцията и, разпространена малко преди изслушването

Обединяване на всички за мир, устойчивост и достойнство - това е моята визия за ООН, пише Ирина Бокова във виждането си за организацията, разпространено до страните членки в навечерието на изслушването на кандидатите за поста генерален секретар. Българката за момента има 7 конкуренти, сред които още 3 жени.
“Когато за първи път бях избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г., представих визия, наречена “ЮНЕСКО през XXI век, нов хуманизъм в глобализиран свят”. Днес, 7 г. по-късно, съм убедена повече от всякога, че светът и Организацията на обединените нации, работеща за неговото благо, се нуждаят от нов хуманистичен подход, за да се справят с вълна от неотложни предизвикателства и заплахи”, посочва още Бокова.
В контекста на новите правила за избор на шеф на световното правителство, гарантиращи прозрачност, кандидатите за мястото на Бан Ки Мун трябва да представят идеите си за развитието, новите задачи и подобряването на дейността на ООН в неформален диалог с членовете на Общото събрание. След това в продължение на 2 ч да отговарят на въпроси, в които да изяснят и доразвият позициите си.
Изслушванията се провеждат от 12 до 14 април в седалището на организацията в Ню Йорк.
Бокова говори втора поред във вторник вечерта българско време след черногорския външен министър Игор Лукшич.
В изложението си, с което изслушващите трябваше да се запознаят предварително, Ирина Бокова подчертава, че въпреки постигнатия огромен напредък в избягването на мащабните конфликти борбата с бедността, овластяването на жените, образованието на децата и защитата на човешките права, мирът е изправен пред нови заплахи, а човечеството се сблъсква с нови предизвикателства.
“Конфликти, насилие и кризи продължават да причиняват страдания на милиони хора, принудени да напускат домовете си и да поемат пътя на бежанци. През миналата година домовете си са напуснали повече хора, отколкото във всеки момент от Втората световна война досега.
Войнстващ екстремизъм разкъсва самата тъкан на обществата”, посочва Бокова. Според нея именно това прави Организацията на обединените нации по-важна от всякога.
“Сега светът се нуждае от повече ООН. Не по-малко. Нуждае се от по-силно лидерство, по-ефективна многостранна система, по-добра дипломация, по-задълбочен диалог и нови възможности за сътрудничество. Само Обединените нации могат да осигурят всеобщата платформа, от която светът се нуждае, за да предприеме ефективни съвместни действия. Само ООН може да подкрепи тези действия с правила, със зачитане на човешките права и достойнство. Вярвам дълбоко както в достойнствата, така и в решаващото значение на многостранната дипломация”, пише българката.
“Дейността ми като генерален директор на ЮНЕСКО е свидетелство за твърдата ми убеденост, че образованието, опазването на културното наследство, защитата на правата на човека и равенството между половете допринасят за мира, диалога, предотвратяването на конфликтите и на войнстващия екстремизъм. Опитът ми включва също провеждането на реформи, целящи приемането на мерки за постигане на по-голяма ефикасност, прозрачност и силно управление, в това число като председател на Комитета на високо равнище по управление на организациите в системата на ООН. Няма да пестя усилия, за да добавям към постиженията на досегашните генерални секретари и за да ръководя ООН в задачата ѝ да се адаптира към постоянно променящата се среда”, обещава Ирина Бокова.
Тя поставя няколко акцента. Първият е предотвратяването на конфликтите. Според българската кандидатка за генерален секретар днес мирът не означава просто отсъствие на войни.
“Трябва да мобилизираме всеки стълб от системата на ООН, за да поставим посредничеството и превенцията на предната линия на всички усилия”, посочва тя и добавя: “Трябва да дадем шанс на дипломацията, която чрез всеобхватни стратегии да извежда обществата от кризи към стабилност, да изгражда устойчивост и да предотвратява връщане назад.”
Генералната директорка на ЮНЕСКО отделя специално внимание на борбата с войнстващия екстремизъм, която “изисква нови форми на колективни действия, както и предотвратяване на неговото зараждане чрез образование, изграждане на умения у младите жени и мъже, чрез социално включване, толерантност и спазване на правата на човека”.
Вторият централен момент, който Бокова откроява, е устойчивостта. “Развитието е най-мощният механизъм за изграждане на устойчивост, и в този смисъл дневният ред на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. ни дава историческа възможност. Този нов дневен ред съдържа глобална, всеобхватна и трансформираща визия за отстояване на правата на човека и достойнството, за снабдяване на всички общества със специфични инструменти за собственото им развитие”, пише тя. И подчертава, че, за да бъде изпълнен този амбициозен дневен ред, “ООН трябва да стане по-пригодна за целта, по-ефикасна, ефективна и отговорна по отношение на потребностите на държавите членки. Работата поотделно няма да даде резултати. ООН, като уникален общ терен, където държавите могат да се срещат, за да обсъждат проблемите, загърбвайки предразсъдъците, трябва да отговори на очакванията на всички свои членки.”