МВР проверява нов запис с граждански арест на бежанци

Крими

11-04-2016, 15:51

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Видеото е изпратено от нашумелия с граждански арест Динко Вълев от Ямбол

МВР проверява нов запис на граждански арест на нелегални мигранти в Странджа. В него се виждат 3-ма мъже, проснати на земята с вързани със свински опашки ръце. Видеото е изпратено от нашумелия с граждански арест Динко Вълев от Ямбол, който преди дни, след като бе разпитан, се закани, че на границата ще има доброволни отряди, съобщи bTV.
В записа се чува как българи, чиито лица не се виждат, приканват на развален английски чужденците да напуснат България и да се върнат в Турция. Клипът се разпространява и в социалните мрежи, където има призиви за подобни действия.
"Цивилните отряди за защита на жените и вярата ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ... Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват. Действаме сами!!!", е написал в профила си във Фейсбук млад мъж с прозвището Joseph Louis Barrow, според когото ГДБОП прикрива каналджиите.
Пред телевизията началникът на Гранична полиция главен комисар Антонио Ангелов коментира:
"Действията, които се виждат на екрана, са меко казано незаконни. В България задържането на лица става само от органите с полицейски правомощия след разпореждане на прокуратурата и съда”.
По думите му записът показва превишаване на права, но все пак трябва да бъде извършена проверка по случая. Ангелов уточни, че вчера в МВР е бил получен анонимен сигнал за бежанци. Когато на посоченото място пристигнали гранични полицаи обаче, открили тримата млади мъже, но те били свободни и нямало никакви следи, че са били задържани.
Чужденците са заявили, че са афганистанци, но тази информация ще се проверява. Главен комисар Ангелов отбеляза, че той и подчинените му не могат да контролират доброволните отряди, защото 30-километровата зона в близост до границата е свободна за всички български граждани. Той обаче призова, ако някой види нелегални мигранти, да не се опитва да ги спира, а веднага да уведомим органите на реда.
Вчера по повод гражданските арести на мигранти в Странджа, извършени от доброволци, премиерът Бойко Борисов каза, че няма нищо лошо в това, стига да не се превишават правата и правомощията. 
"Разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на Гранична полиция да се срещне със тях, така че да си координират сигналите", добави той.
От Хелзинкския комитет вече изразиха възмущението си от гражданските арести, които нарушават правата на мигрантите и призоваха за законови действия срещу извършителите. За изминалото денонощие общо 97 нелегални имигранти са били задържани при опит за влизане у нас по всички граници.