Агенцията по храните гарантира безопасна трапеза за Великден

Общество

11-04-2016, 12:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Зелените зеленчуци подсилват поизчерпаните ни депа от витамини и минерали

Най-важното е да предпазим хората, да консумират безопасни храни и да не бъдат заблуждавани. Това заяви шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в интервю за БНТ. Той увери, че агенцията ще гарантира безопасната ни трапеза по време на наближаващите празници със засилени проверки.


Във връзка с наближаващия Великден, се оказало, че агнетата са вносни. Илиев успокои, че те не са опасни, ако всичко с документите им е наред. Очаквало се обаче дълбоко замразени агнета да се предлагат като охладени. Това си личало и в етикетите. Шефът на БАБХ коментира, че съществува план по отношение на контрола на местата, където се произвеждат и където се предлагат храни. Той бил на базата на анализ на риска.


Агенцията контролирала близо половин милион обекти. Според Дамян Илиев това можело да звучи доста стряскащо. Над 150 000 били обектите в контрола на храните, затова без план за проверки не можело да стане. Илиев уточни, че някои предприятия се контролират по-често, а други – по-рядко.


От своя страна специалистът по хранене проф. Донка Байкова посъветва, за да се преборим с пролетната умора, да консумираме повече пресни и свежи плодове и зеленчуци. Важно било да се подсили кръвообръщението и клетъчното хранене. Това можело да стане с повече движения и повече плодове и зеленчуци. Зелените листни зеленчуци щели да понапълнят поизчерпаните ни депа от витамини и минерали, както и антиоксиданти - от зелени, оранжеви, червени плодове и зеленчуци.