Гръцки медии: Ситуацията в Идомени придобива опасен обрат

Атина и Скопие си разменят обвинения заради размириците с мигранти

Ситуацията на пункта "Идомени" на границата с Македония придобива крайно опасен обрат за жизнените интереси на Гърция, но и за съдбата на мигрантите и бежанците, коментира гръцкото издание "Нафтемборики". Според изданието оценката се налага поради отсъствието на официална държавна машина и заради наличието на безконтролни и подлежащи на съмнения действия на различни правозащитници, довели до остри многочасови инциденти на граничната бразда между полицейски сили на Македония и мигранти. Вестникът определя положението на границата като "бомба със закъснител".


"Вима" отбелязва, че късно следобед в разгара на сблъсъците вчера е било съобщено, че ръководителят на Бюрото за свръзка на Гърция в бившата югорепублика Македония посланик Теохарис Лалакос на два пъти е протестирал пред македонските власти. Според гръцкото министерство на външните работи той ясно посочил, че използването на сила по никакъв начин не допринася за решаване на бежанския проблем и е в противовес с международното право. Той призовал властите на съседната държава да проявят необходимата отговорност, сдържаност и разум.


В. "Катимерини" пише, че македонската страна е упрекнала за инцидентите гръцките власти, като споменала, че при тези сблъсъци са били ранени 23 служители от силите за сигурност и армията на Македония. Македонските власти описаха ситуацията като опит на мигранти да влязат незаконно и по насилствен начин на територията на Македония. Според първоначални оценки около три хиляди мигранти са участвали в инцидентите, но гръцките полицаи не са се намесили по никакъв начин, за да ги предотвратят.