Министър Василева заминава на работно посещение в Конфедерация Швейцария

В рамките на посещението на 12 и 13 април 2016 г. министър Василева ще се срещне  с федералния министър на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите, г-жа Дорис Лойтард, която през 2016 е също и вице - федерален президент на Конфедерация Швейцария, а през 2017 г. ще бъде Федерален президент.

Двете страни ще обсъдят въпроси от взаимен интерес, свързани с политиката на изменението на климата, кръговата икономика, проектите, финансирани по Българо-швейцарска програма за сътрудничество (БШП) и управлението на защитени територии.

Специална среща е организирана и с г-н Хуго Бругман, ръководител „Принос към разширяването на Европейския съюз /Кохезия“ от Министерството на икономиката/Държавния секретариат по икономика на Швейцария във връзка с проектите, изпълнявани по БШП. Програмата, изпълнявана  съгласно Рамковото споразумение, подписано между правителството на Република България и федералния съвет на Конфедерация Швейцария относно изпълнението на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения Европейски съюз, отделя за областта на околната среда и инфраструктурата 27,4 млн. шв. франка донорски средства. Като се прибави 15% национално съфинансиране или още 4,8 млн. шв. франка, общата стойност на тематичната област „Околна среда и инфраструктура”става 32,268 млн. шв. франка. Звената, отговорни за изпълнение на тематичната област са Министерство на околната среда и водите в ролята му на Междинен орган и ПУДООС, като Изпълнителна агенция, която следва да реализира проектите. По БШП се изпълняват следните проекти „Екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита” и  „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства“. 

Посещението на министър Василева включва и срещи във Федералната служба по околна среда и посещение на защитена територия и туристически район „Fanel-Grande Cariciae“ на езерото Нюшател.