Министър и кмет повеждат голямото велошествие в Пловдив

Спорт

10-04-2016, 06:41

Снимка:

maxcombike.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Красен Кралев и кметът Иван Тотев повеждат голямото велошествие

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще поведат шествието от кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!”, с което в неделя, ще бъде открит велосезона в Пловдив.

Целта на инициативата е насърчаване на колоезденето в градска среда и популяризиране на здравословния начин на живот и придвижване.

В 10.30ч.  започва записването на участниците, като всеки колоездач ще получи фланелка с надпис "Аз карам велосипед, последвай ме!” и стикер за участие в томбола с награди. Стартът на масовия велопоход, с който ще се открие сезон 2016, ще бъде даден в 11.00 часа на площад "Съединение".

Трасето е дълго няколко километра, като маршрутът е от от площад "Съединение", по бул. "Марица –юг" до Гребния канал. Финалът на проявата ще е на паркинга зад административната сграда на Община Пловдив на Гребната база, където спортният празник ще продължи, както с традиционните за събитието състезания, така и с изненадващи предизвикателства за участниците. Всеки колоездач ще получи наръчник с полезни съвети за безопасно придвижване с велосипед в града.

„Тази година се различава от предишните по това, че Пловдив разполага с велоалеи, които дават възможност за безопасно колоездене. Очакваме до края на годината веломрежата в града да достигне близо 60 км, което ще ни постави на първо място в страната.  Аз ще бъда с новото си зелено колело” - каза кметът на Пловдив Иван Тотев при обявяването на кампанията.

Доказано е, че градовете в Европа с голям колоездачен трафик, имат много по-положителен социален климат и по-високо качество на живот. Според експерти намаляването на трафика на автомобили, за сметка на колоездачите, може да изчисти вредните емисии във въздуха до 80% и да намали шума с над 30%.  България често попада на челни места в негативни класации по отношение на здравето и околната среда. Парадоксално е, че страната ни е водеща в ЕС по производство на велосипеди, а сме на дъното на класацията за каране на колело в града или за използването му за спорт и отдих.