Цецка Цачева: Не съм номинирала арестувания шеф на ДАИ

Не съм осигурявала политически чадър на арестувания шеф на ДАИ, заяви председателят на парламента

Председателят на парламента Цецка Цачева определи като лъжа и груба манипулация обвиненията, че е предложила арестувания шеф на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и му е осигурявала политически чадър. 

"Виждала съм Цветелин Цветанов един път на публично мероприятие в Плевен през 2014 година", заяви Цачева пред бТВ. 

По думите й самият факт, че той е в ареста с постоянна мярка, означава, че никой не му осигурява политически чадър. 

На въпрос дали ще съди независимия депутат Георги Кадиев, от когото тръгнаха обвиненията, Цачева отговори, че това е нейно лично решение и то не представлява интерес за широката публика. 

"Депутати от ГЕРБ няма да как да излязат в "Панамските документи". Ние сме нова партия, а средствата, които са натрупани, се отнасят към по-ранен период от първите години на демократичното ни развитие", допълни тя. 

Цачева заяви още, че референдумът по инициатива на Слави Трифонов ще се състои, но не посочи дата.  От думите й стана ясно, че според нея, допитването трябва да се проведе преди президентските избори. 

"Специално за задължителното гласуване хората трябва да бъдат чути преди изборите. По закон референдумът се насрочва от президента, има обвързващи срокове в изборния кодекс и в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Трябва първо да се допитаме до гражданите, за да може с оглед резултата, както се произнесат българските граждани, по този начин да се проведе и първият национален избор, който ще следва", коментира председателят на парламента. 

Според нея шестте въпроса, под които са се подписали над половин милион българи, не бива да се редактират. 

"Трябва единствено да съобразим дали отговорят на конкретни условия в закона за прякото участие, тъй като там има изисквания по кои въпроси е компетентно обикновено Народно събрание да се произнася и да допусне референдум", посочи Цачева.


Видео от цялото предаване можете да видите ТУК