Канада няма да отменя визите за българи

Канада няма да отменя визите за българи и други граждани на Източна Европа заради заплахата на ЕС

Канадското правителство излезе с изявление, че визовата политика на страната не се основава на реципрочност в отговор на оповестените вчера от Европейската комисия намерения да наложи временно визи за граждани на Канада и САЩ от 12 април, съобщава БНР. 

Причината е, че двете държави не отменят визовия си режим за всички европейски страни, а преди две години е била договорена реципрочност.

В момента американци и канадци пътуват без визи в целия Евросъюз, а в същото време САЩ и Канада позволяват безвизово пътуване само на граждани от по-старите западни страни-членки на Съюза. Брюксел настоява визите да паднат и за новоприсъединилите се като България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия.

Европейският съюз обяви, че е готов да наложи временно визи за гражданите на САЩ и Канада, тъй като европейското законодателство задължава Еврокомисията да приеме реципрочни мерки. 

Говорителят на канадското Министерство на миграцията Феликс Кориво коментира, че Канада трябва да е сигурна, че държавите отговарят на нейните критерии за освобождаване от визи.

Медиите в Канада успокояват гражданите да не очакват усложнения на пътуванията им в Европейския съюз през пролетта и лятото и че евентуалното въвеждане на визи няма да влезе в сила незабавно, а най-рано в края на годината.