Екипи за бързо реагиране на спецслужбите поемат киберсигурността

Общество

09-04-2016, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектът на стратегия за киберсигурност ще бъде разгледан на предстоящото заседание на КСНС при президента на 14 април.

Екипи за бързо реагиране в силовите министерства и спецслужбите ще бдят за киберсигурността на българските информационни и комуникационни системи. Целта е да не се повтори отново хакерската атака срещу редица институции по време на последните местни избори. Това предвижда проектът на стратегия за киберсигурност, който ще бъде разгледан на предстоящото заседание на КСНС при президента на 14 април, пише в. "Сега". 
Изработването на документа е започнало по заповед на премиера на 20 май 2015 г., доста преди атаките по време на кметския вот. Тогава беше ударен сайтът на ЦИК, а след това и на президента, на МО и МВР. По-късно, неофициално, беше разпространена информацията, че доклад на ДАНС е доказал руския произход на атаката.
Според стратегията източник на заплаха от особено голям мащаб са държави с тоталитарни режими и такива с неукрепнала демократична система, които имат заложена доктрина за водене на информационни, кибер и хибридни войни. Именно Русия беше посочена първоначално във военната "Визия 2020" като държава, която води хибридна война срещу България. По-късно обаче текстът отпадна след бурни дебати.
Авторите на документа отчитат нараснал интерес и сложност на атаките срещу България заради това, че е член на НАТО и ЕС. Именно за да се спрат те, ще бъдат създадени постоянни екипи за киберсигурност към МО, ДАНС и МВР. Те ще бъдат гръбнакът на бъдещата Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност. Работата й ще се координира от Съвет по киберсигурност към Съвета по сигурността към МС, който ще се председателства от министрите на отбраната и на вътрешните работи. Той ще обменя секретна информация с ЕС и НАТО, когато става въпрос за хакерски атаки.
За да се ограничат киберпрестъпленията, ще се увеличат наказанията за атака срещу стратегическата инфраструктура. При част от нападенията срещу държавни сайтове беше установено, че върху тях се упражняват деца.
Любовта на българина към социалните мрежи е една от заплахите към България, пише в документа. Причината е, че това е канал за възможно проникване, шпионаж и тероризъм. Другата е ползването на нелицензиран софтуер, което се води цифрово престъпление. Предвижда се заедно с доставчиците на интернет услуги да бъде организирана кампания срещу използването на нелицензирани дигитални продукти. Другата опасност за страната е навлизането на облачните услуги, които според стратегията не са 100% сигурни. Интернет е неконтролируем канал за дезинформация - лесно създаване на паника, психоза, финансова нестабилност, пише още в стратегията.