Турция и Израел са се договорили бързо да постигнат споразумение за нормализирането на отношенията си след рязкото им влошаване през 2010 г. Това обявиха от турското външно министерство след разговори в Лондон, съобщава „Франс прес”.

„Преговарящите екипи постигнаха напредък в посока финализиране на споразумението и преодоляване на различията, като са се договорили, че сделката ще бъде финализирана на следващата среща, която ще бъде организирана много скоро”, посочват от турското външно ведомство.

От външното министерство на Израел са отказали коментар.

Двете страни проведоха нов кръг от преговори в четвъртък в опит да възстановят отношенията между държавите, които бяха ключови съюзници в региона до 2010 г., когато израелски командоси щурмуваха турски кораб, превозващ хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

При щурма на кораба „Мави Мармара” бяха убити десетима турски хуманитарни активисти, което доведе до години на тежки взаимни обвинения между двете държави.  

Анкара заяви, че последните разговори в Лондон са събрали заедно влиятелният служител в турското външно Феридун Синирлиоглу, съветник на израелския премиер и израелски съветник по национална сигурност.   

Двете страни се срещнаха през декември на тайни преговори в опит за постигане на сближаване на позициите, като още един кръг разговори на високо равнище се проведе през февруари в Женева.

Турция вече обяви през февруари, че бившите съюзници били „близо до сключване на споразумение”.

Ала те все още трябва да се договорят за всички условия, поставени от Турция, като основната пречка изглежда е вдигането на израелската блокада над контролирания от „Хамас” палестински анклав Ивицата Газа.  

Турция вече получи извинение за щурмуването на кораба "Мави Мармара", като преговорите са напреднали по въпроса за компенсациите на жертвите.

Анализатори намекват, че желанието на Турция за сближаване е било ускорено от драстичното влошаване на отношенията с Москва след свалянето на руския бомбардировач, което „взриви” няколко съвместна проекта между Турция и Русия.  

Анкара разчита на Русия за повече от половината от нуждите си от природен газ и Турция сега поглежда към газовите запаси на Израел.