Берое участва в турнир с отбори от 32 държави

Бекенбауер посланик на състезанието

Детско-юношески отбори от 32 държави (Австрия, Азербайджан, Алжир, Аржентина, Армения, Беларус, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Испания, Италия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Хърватия, Чехия, Холандия, Швейцария, Япония) ще премерят сили в Милано на  Международен детски турнир по футбол.

Футболният състав на Берое, набор 2002, заедно с деца от цял свят на възраст между 12 и 14 години ще имат възможността да участват в Международния детски форум „Футбол за приятелство“ и да се срещнат с глобалния посланик на проекта Франц Бекенбауер. Кулминацията на форума ще бъде връчването на Купата на деветте ценности – специалната награда на проекта „Футбол за приятелство“, на един от световните футболни клубове за най-голяма ангажираност към ценностите на програмата. След края на форума участниците ще посетят финала на УЕФА Шампионска лига 2016 на стадион „Джузепе Меаца“ (Сан Сиро) в Милано.

Момчетата от ПФК Берое ще мерят сили с детските отбори на състави като: Атлетико Мадрид (Испания), Уест Хем (Англия), Рапид Виена (Австрия), Динамо Загреб (Хърватия), Шалке 04 (Германия), Цървена звезда (Сърбия) и др.

„Купата на деветте ценности, присъждана от участниците в проекта „ Футбол за приятелство“, е много символична според мен. Това е статуетка на млад футболист, който държи в ръцете си Земята като футболна топка. Тя символизира бъдещето, което е в ръцете на следващото поколение и което зависи от ценностите, в които това поколение вярва и насърчава“, казва Франц Бекенбауер, глобален посланик на проекта „Футбол за приятелство“.

„Броят на участниците в проекта „Футбол за приятелство“ и на страните, които те представляват, расте с всяка година. Спокойно можем да кажем, че този сезон е наистина глобален, тъй като младите футболисти от Западното полукълбо участват за първи път в проекта. „Футбол за приятелство“ дава на тийнейджърите, представляващи различни култури, традиции и обичаи, отлична възможност да се научат да разбират и уважават взаимно, въпреки всичко и всички различия“, казва Алексей Милер, председател на Управителния съвет на Газпром.