От белгийската прокуратура пуснаха нови кадри на ключовия заподозрян, оцелял при атентатите на летището в Брюксел, показващи движението му след напускането на района на експлозиите, съобщи news.bg.

Белгийските власти помолиха всички хора, които са видели мъжа, да споделят информацията и да помогнат на полицията и службите.

Заподозреният е бил проследен от видеокамери до 9:50 часа местно време, като е носил шапка и леко яке.

Следите му се губят близо до сградите на европейските институции в центъра на Брюксел, недалеч от метростанцията „Малбек”, където терорист също се самовзриви.

Прокурорите уточняват, че заподозреният е захвърлил якето, като молят местната общественост да съобщи, ако бъде открито.

При терористичните атаки, за които отговорност пое ДАЕШ („Ислямска държава”), загинаха 32 души.

Трима терористи се смята, че са атакували летище „Завентем”, като двама от тях умряха при експлозиите. Третият умря в метростанцията.

„Мъжът с шапката”, както го нарекоха прокурорите, беше заснет на предишни кадри да тика количка на летището заедно с двамата атентатори самоубийци.   

Новите кадри показват заподозреният  да бяга сред пътници, докато те се опитват да напуснат летището, преди да извърви пеша около 10 км за период от повече от два часа.

Той за последно е засечен около 40 минути след експлозията в метростанцията „Малбек”.

Те съобщават, че малко след като бомбата избухва в 7:58 белгийско време (+1 час за българско), мъжът, облечен със светло яке и шапка на главата, напуска сградата, преминава през хотел "Шератон", завива надясно към паркинга и напуска зоната на летището.

След това той върви из района на Завентем, където съблича и оставя своето светло яке. В 8:50 белгийско време той се озовава на кръстовище наблизо, където вече е останал само по светла блуза с навити ръкави.

Той се насочва към следващо кръстовище, където е записан на видеокамера в 09:42 белгийско време.

Продължавайки по булеварда, той отново е заснет. След 9:50 часа местонахождението му е неизвестно.

Якето, което заподозреният оставя, е светло и разследващите смятат, че шапката е оставена вътре в него.

Ако това яке бъде намерено, ще има повече информация за атентатора, пише в съобщението на прокуратурата.

Уточнява се още, че блузата, по която терорисът остава, е ярко синя панталоните му са тъмни, а обувките - кафеви с бяла подметка.