ЕК обмисля визи за американци и канадци

Свят

08-04-2016, 07:16

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината е в отказа на САЩ и Канада да облекчат изискванията си за издаване на визи за граждани на някои страни членки на ЕС

Европейската комисия обмисля дали американските и канадските граждани да кандидатстват за визи за достъп до ЕС. Този ход може да повиши напрежението, докато Брюксел преговаря с Вашингтон по споразумението за свободна търговия, отбелязва агенция Ройтерс.
ЕК ще разисква въпроса във вторник, след като САЩ и Канада отказаха да облекчат изискванията си за издаване на визи за граждани на някои страни членки. Това ще се случи само седмица преди американският президент Барак Обама да пристигне на посещение в Европа, в рамките на което ще се обсъжда и Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТТИП).
"За този толкова важен въпрос е необходим политически дебат и решение. Има реална опасност ЕС ще въведе визи за двете страни", съобщил пред агенцията източник от Брюксел, пожелал анонимност. Вашингтон и Отава имат изисквания гражданите на България и Румъния, които са членки на ЕС от 2007 г., да кандидатстват за визи преди пътуване. Кипър, Хърватия и Полша също не са част от системата, която позволява на граждани на някои европейски страни да пътуват без визи до САЩ.
Преговорите между Брюксел и Вашингтон за търговската спогодба се намират в изключително важен момент, защото и двете страни смятат, че ТТИП има по-голям шанс да бъде сключено преди изтичането на мандата на Обама, който напуска Белия дом през януари 2017 г.