Щети за над 1,2 млн. лева на стадиона в Стара Загора

Спорт

07-04-2016, 17:25

Снимка:

stzagora.net

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На толкова са оценени поразиите върху лекоатлетическата писта на терена под "Аязмото"

Щети за над 1,2 млн. лева. На толкова е оценена вандалската проява на ултраси на футболния Берое по време на първия мач от полуфиналите в турнира за купата на България срещу ЦСКА. В сряда вечер Берое загуби  с 0:2 от „армейците”.

Резултат, който явно е вбесил част от агитката на домакините. Хора от сектора с привърженици на „зелените” са хвърляли бомбички директно върху пистата за лека атлетика на стадиона в Стара Загора. В момента трасето е считано за най-доброто за този вид спорт в цялата страна като официалното му откриване бе през 2013 г.

Първият човек, който се появи на място днес, за да огледа пораженията бе Красимира Чахова – заместник-кмет на Община Стара Загора. Пистата се стопанисва от клуба по лека атлетика в града, съобщава bTV новините.

 

 След снощния мач на „Берое“ с ЦСКА тази сутрин, вече на дневна светлина, се видя пълният размер на пораженията върху пистата на стадион „Берое“, които бяха нанесени от хвърлените върху нея факли от сектора на старозагорския фенклуб. Прогаряния има на десетки места пред сектора на фенклуба на „Берое“. Пред сектора на ЦСКА пистата е непокътната. Очевидно е, че с уврежданията е нарушен сертификатът за съответствие на пистата с изискванията на Международната федерация по лека атлетика за провеждане на състезания от висок ранг, бе първата реакция на зам.-кмета на Община Стара Загора Красимира Чахова, която заварихме на стадиона също да оглежда щетите.



„В продължение на шест години градим нещо. Борим се в Стара Загора да има лека атлетика и футбол. Създадохме страхотна материална база. И накрая наши съграждани да го унищожат. Това не съм го очаквала”, казва Емилия Драгиева – член на Управителния съвет на лекоатлетическия клуб на Берое.

Тя възнамерява да изпрати писмо до министъра на младежта и спорта Красен Кралев, в което да го уведоми за случилото се. „Цяла седмица преди мача с ЦСКА ние правихме организация, за да се предпазим от техните фенове, а накрая какво излезе? Че не техните, а нашите фенове рушат. Говорим за хора, които постоянно искат нещо от общината, ползват се с куп преференции, осигуряват им се безплатни автобуси, с които да пътуват, имат магазин в центъра на града, за който не плащат наем”, ядосва се Драгиева.

Пистата в увредения участък трябва да се подмени изцяло. Тартанът, който е изгорен ще се наложи да бъде свален до асфалтовата основа. Ремонтът ще се възложи на фирмата, поставила изкуствената настилка, но разходите ще бъдат големи и за сметка на общината. Щети като тези, нанесени от ултрасите на Берое не влизат в гаранцията.

„Трябва да се договорим с фирмата за това колко ще ни струва този ремонт и колко бързо може да се направи. Турнирът по лека атлетика „Самарско знаме“ е на 9 юни, а има и световно първенство след това. При тези дупки не може да се проведе никакво състезание – няма кой да ни разреши."


"Това е предпоставка за много тежки контузии”, допълва още Емилия Драгиева, която признава, че фирмата-производител на настилката е от чужбина. „Ще трябва техен екип да пристигне в България и ние да поемем освен всичко останало, нощувките и храната на тези хора”, споделя Драгиева.

Своето мнение във "Фейсбук", което публикувахме по-рано днес,  затова което се случи на лекоатлетическата писта на стадиона под Аязмото, сподели и лекоатлетът на СКЛА Берое Борислав Тонев, който се състезава в дисциплината 200 м.
 

През 2011 г. лекоатлетическата писта на стадион „Берое” е възстановена и отоплена. Планира се и ремонт, който започва на 18 февруари 2013 г. Правят се осем коридора за бягане, 100 и 110 метра с препятствия със съответните удължения при зона старт и финал. В североизточната ѝ част се оформят сектори за тласкане на гюле, комбиниран сектор за хвърляне на диск и чук, водно препятствие, както и пътека за хвърляне на копие. Изграждат се и пътеки за овчарски скок, сектори за дълъг и троен скок с пясъчници.

Това позволява на Стара Загора да получи домакинството на Балканския шампионат на открито. От 2014 е възстановен турнирът "Самарско знаме". През 2015-а на ст."Берое" се проведе и европейския отборен шампионат - II лига.

В тях участие взеха някои от най-добрите ни лекоатлети.

Проектът, финансиран от държавния и общинския бюджет и завършен за 4 месеца, е на стойност близо 1,2 млн лв. На толкова се оценяват и щетите, които вчера привържениците на Берое нанесоха..