Политиците не могат да раздават правосъдие

Политика

07-04-2016, 10:30

Снимка:

Министерство на правосъдието

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бих била внимателна за искането на регресни искове, коментира министър Захариева пред ВСС

“Съжалявам, че текстът със заплатите помрачи хубавите неща в Закона за съдебната власт.  Вчера сложих държавен печат, президентът не е наложил вето. Не забравяйте възможността за частично вето, знаете какво е - връща се само текст. В момента ВСС получават пари за участия в комисии, това отпада. В законопроекта пише, че няма пари за участие в комисии. С увеличението ВСС ще запази заплатите си същите, а не по-високи, защото това компенсира парите от участия в комисии.

Два пъти обжалвам решения на ВСС за налагане на наказания, те не само само на членове на ВСС, някои от тях влизат в състави и имат много други ангажименти. Съветвам ВСС да започне разговори за разделянето, нека не се стига до там Народното събрание да го разделя. дано да се разделят по-скоро.”

Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева на днешното заседание на ВСС, което се излъчва онлайн на официалната страница на Висшия съдебен съвет

На въпрос дали ще внесе регресен иск в МС заради Цветан Василев, министър Захариев отговори: “Не. Има много други случаи и това не е правено. Политиците не могат да раздават правосъдие. Не забравяйте и презумпцията за невинност. Обсъждали сме темата, и ако правим това за един, трябва да го направим и за други. През 2014г. висящите дела са били 980.

Най-много пари Европейския съд за правата на човека е отсъдил за бавния процес, лошите условия в затворите, полицейското насилие. Имаме план за изменения на НПК за бързината на процеса, 90% от споразуменията, които сключваме са за бързината. Бих била внимателна за искането на регресни искове.”