Министър Москов: Здравната система трябва да бъде променена

На теория Лекарският съюз винаги е бил съгласен с това нещо

"Краткият отговор на това дали ще си подам оставката е "не". Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия здравният министър Петър Москов по повод масовите лекарски протести срещу здравната реформа.

„Факт е, че здравната система трябва да бъде променена. Всяка една промяна е записана още преди година и половина в концепцията за реформа на правителството. Те са гласувани единодушно на много форуми. На теория Лекарският съюз винаги е бил съгласен с това нещо", заяви Москов.

Той посочи, че здравната система дълги години не е била променяна и в нея са се трупали порок след порок.

Лекарите да се разделят от търговците, каза здравният министър Петър Москов по БНТ. По този начин гостът в студиото оправда реформите в сектора. Той заяви, че промените имат за цел хуманната медицина да се насочи към здравето на хората, а не към печалбата.

"Нека търговците да бъдат регулирани от невидимата ръка на пазара", допълни още министърът.

Според него трябва да има подреден план за лечение на пациентите, а не болните да бъдат "футболирани". "Не трябва човек да бъде прехвърлян от една клиника в друга", поясни Москов.

"Идентификаторът няма да създава проблеми на личните лекари. Това е ангажимент на Здравната каса, която ще има връзка с пациентите, а новата система е смърт за измамниците", заяви министърът. "Аз съм острието на реформата", категоричен бе той.

Москов поздрави здравните работници с днешния празник. "Извинявайте за пресипналия ми глас, но в днешния празник ме удари някакъв вирус", каза още той.