Вносителите на носители и записващи устройства да плащат такси

Портфейл

07-04-2016, 06:36

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това поискаха българските организации за защита на авторските права. От своя страна, те ще се разплащат с авторите и така авторският труд няма да бъде ощетяван

Минимална такса за авторско право да бъде включена в цената на всички празни информационни носители, като флашки, карти-памет и дискове. Тя да се плаща от производителите и вносителите на носители и записващи устройства на сдруженията за авторски права. Те от своя страна ще се разплащат с авторите и така авторският труд няма да бъде ощетяван. Това е т.нар. компенсационно плащане, което не натоварва крайния потребител.
Тази тема се обсъжда на организираната за първи път в България конференцията на Европейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC). Тя бе открита вчера в София и ще продължи и днес, като домакини са българските дружества за колективно управление на авторски права “Музикаутор” и “Филмаутор”. На конференцията присъстват над 100 представители на дружества за авторски права от цяла Европа и други държави, сред които Азербайджан, Армения, Грузия, Израел, Казахстан, Русия и САЩ. Те приеха резолюция, която да гарантира справедлива компенсация за авторите на защитени от Закона за авторското право и сродните му права произведения, които се копират от физически лица на информационни носители за частно ползване.
“Ние имаме проблеми със закона, има определени постановки, които не са изработени така, че да работят. Те фигурират формално в закона, но не водят до това парите на творците да достигат при тях при ползването на тяхното творчество. Има огромен брой законодателни решения, които сме направили, и чакаме парламентът да разгледа в съвсем кратък период”, обясни Иван Димитров, който е изпълнителен директор на “Музикаутор”.