Руска Национална гвардия започва арести и обиски по своя преценка

Свят

06-04-2016, 13:04

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според руснаците се всява излишна паника сред цивилното население

Руския президент Владимир Путин е внесъл в Държавната Дума законопроект за Национална гвардия и промени в редица нормативни актове, съобщава РИА Новости.

Предвижда се новият федерален орган на изпълнителната власт да бъде ангажиран в борбата срещу тероризма и организираната престъпност. Законопроектът предвижда Националната гвардия по решение на президента да бъде ангажирана с изпълнение на задачи, при които се използва оръжие. 

Военнослужещите не могат да използват оръжие срещу бремнни, инвалиди и деца, с изключение на случаите, в които оказват въоръжена съпротива, се казва в законопроекта.

Националната гвардия ще може да проверява документите на гражданите, ако има достатъчно основания да ги подозира в извършването на престъпления или административни нарушения. Предвижда се новият федерален орган да може да задържа за срок от не повече от три часа и да предава на полицията заподозрените. 

Сътрудниците на националната гвардия ще могат да провеждат претърсване и да изземват документи и предмети, забранени за притежаване и използване. 

В Русия са изненадани от поредната мярка за сигурност, тъй като по този начин се всява паника сред цивилното населие, а и се дава възможност за евентуални политически преследвания или за разчистване на лични сметки.