Институциите масово не публикуват декларации за конфликт на интереси

Общество

06-04-2016, 06:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Налага се уеднаквяване на практиките по Закона за достъп до обществена информация

Едва една трета от институциите спазват законовото задължение и публикуват декларациите за конфликт на интереси. Данните показват, че това са едва около 30 %, докато останалите не оповестяват тези документи, съобщиха от Програма "Достъп до обществена информация", които представиха годишния си доклад във вторник, пише "Капитал дейли". Според организацията през 2015 г. като цяло се забелязва напредък в достъпа до обществена информация, но все още не се приема идеята за създаване на специализирана институция, която да отговаря пряко за този процес.
Нужна е специализирана институция
"Няма кой да уеднаквява практиките по Закона за достъп до обществена информация. Всяко министерство си е губерния и работи само за себе си", коментира ръководителят на правната програма на ПДИ адв. Александър Кашъмов. "Много често се случва една институция да откаже по определена причина информация на гражданин, който да заведе дело и да го спечели. Съдебното решение обаче не се разпраща до всички останали структури на централната и местната власт, за да узнаят, че не могат да отказват информация на това основание. В края на краищата става така, че години наред различни институции отказват информация с незаконни мотиви, защото не знаят за вече създадената съдебна практика", обясни той.
По думите му има и институции, които целенасочено отказват данни с незаконни мотиви, въпреки че са съвсем наясно с това.
"Може Законът за достъп до обществена информация да е добър, но ако той не се прилага еднакво, няма особено значение", коментира и изп. директор на ПДИ Гергана Жулева.
Има какво да се направи
В препоръките към анализа се отбелязва, че трябва да бъде създадено ясно задължение за публикуване на съдържанието на декларациите за конфликт на интереси и провеждане докрай на реформата, свързана с обществените обсъждания на проекти за нормативни актове и свързаната с тях прозрачност. Изследването излиза близо три месеца след влизането в сила на последните промени в Закона за достъп до обществена информация, които задават нови задължения за публикуване в сайтовете на институциите, за които е бил даден срок от три месеца. Експертите от организацията отбелязват, че за някои структури времето за подготовка може да се окаже малко.
Сред препоръките в доклада е още да се предвиди бюджет във всяка административна структура за изпълнението на задълженията, произтичащи от промените в законодателството. Като много тежък проблем от организацията отчитат новия Закон за обществените поръчки, който е ограничил обема от публична информация. В профилите на купувачите вече не се публикуват данни за плащанията по сключени договори.