Разузнавачи влизат под прикритие в администрацията

Общество

06-04-2016, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще следят кой се опитва да влияе на решенията и процедурите

В държавната администрация на щат влизат разузнавачи, които под прикритието на обичайните чиновнически задължения ще следят кой се опитва неправомерно да влияе на решенията и процедурите. Това предвижда новият правилник на държавната агенция "Разузнаване", която е правоприемник на досегашната Национална разузнавателна служба, пише dnevnik.bg
Отделна глава в документа, публикуван в Държавен вестник, описва "прикриването на служители на Агенцията в държавни органи, организации и в други юридически лица". Посочено е, че агентите могат да заемат длъжности под прикритие както в държавната администрация, така и в граждански дружества, а също да упражняват свободни професии.

На вниманието им ще бъдат основно отношенията на български структури с чужди страни, организации и лица по въпроси от значение за националната сигурност на страната.
Агенцията сама ще подготвя разузнавачите, но на новата си месторабота те ще се вписват според условията. Ще им се доплаща, ако са на по-ниска заплата.
Служителите под прикритие ще могат да повишават квалификацията си в български и в чужди университети за сметка на агенцията. Срещу това ще бъдат задължени да останат на същата работа от 1 до 3 години. При нарушения ще бъдат подлагани на дисциплинарни производства по общия ред за агенцията.