Министър Кралев: От БФС са си написали домашното

Доволен съм от срещата, оценката ми е положителна

Министърът на Младежта и спорта Красен Кралев говори пръв пред медиите на пресконференцията след срещата, на която се обсъждаше бъдещето на българския футбол и проекта "Висша лига".

Ето какво каза той:

"Срещата дойде абсолютно навреме с оглед нуждата от реформа в българския футбол. Категоричната ми оценка след тази среща е, че от БФС са си написали домашното. Всички имаха възможност да се изкажат. Кметовете, които имат участие във футболния живот в страната, бяха добре подготвени. Бяха 5-6. Липсваха президенти от водещи клубове, дано са си пратили точните хора, които да ги представляват. Доволен съм от срещата, оценката ми е положителна. Имаме два месеца, всички продължаваме напред.

Видяхме цифрите, и стана ясно, че съществуването на професионален клуб излиза най-малко 2 милиона лева. Ако ги нямаш, започваш да дължиш на играчи, на треньори, не са коректни. Знаете колко отбора фалираха. Има клубове, които няма как да изпълнят критериите за база, но имат финансите, и те трябва да играят на друго място, докато я реконструират. С правенето на компромиси, се видя, че няма как да прогресираме.

По какъв начин ще помага държавата? Казах, че където имаме възможност, ще се опитаме да помогнем. Първо трябва да видим кои клубове ще получат лиценз. Не може да искаше да ти помогне държавата да ти помогне за спортната инфраструктурата, а да не покриеш нормите за лиценз. Трябва да видим кои са допустими в една подобна програма. След това трябва да се види кои ремонти са належащи, за да може нормално да се провеждат мачове от групата".