Кунева: Нямаме шанс да отлагаме мерките срещу корупцията

56% от бизнесмените у нас признали, че не могат без политически връзки

Нямаме никакъв шанс да отлагаме мерките срещу корупцията. Това каза пред студенти по време на публична лекция за антикорупционния закон вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, цитирана от нюз.бг. Тя посочи пред студентите, че този проблем вероятно ще ги съпътства в целия им професионален живот. "Думата идва от латински и означава развала, изхабеност, лошо състояние", поясни Кунева.


"Със самото значение казваме достатъчно с какво имаме да се борим. Далеч съм от мисълта, че само трябва да призоваваме към морал. При нас започна да се мери корупцията чак 1998 година – дотогава индексът на корупция изобщо не е измерван, което само по себе си е достатъчно лошо, защото сме изтървали десетилетия и сме изпуснали духа от бутилката", каза още тя.


Министър Кунева коментира, че според докладите на Трансперанси Интернешънъл, която извършва замерването на този индекс, страната ни продължава да бъде в групата на изоставащите страни, заедно с Италия, Гърция и Румъния при непроменена средна стойност на индекса от 65% за всички страни от ЕС през 2015 г. "Имаме спад от 2% през 2015 г. спрямо 2014 г. като се връща на нивата си от 2013 г. – 41%. Средната стойност за всички изследвани 168 държави през 2015 г. е 43%. Средният индекс за възприятие на корупцията в Югоизточна Европа се повишава с 1%, за да достигне 42% през 2015 г. Въпросът е да признаем, че това го има и второ да видим дали наистина сме решени да се справим с това явление", посочи тя.


Министър Кунева даде пример с Естония, която в началото на 90-те години е била най-корумпираната държава, в която сега на практика няма корупция. Министър Кунева заяви, че най-общо казано според този закон, корупцията е злоупотреба с позиция на доверие с цел лична облага или облага на близък приятел – роднина.


Според данни на Евробарометър 84% от интервюираните са заявили, че корупцията е широко разпространена в България, а 56% от хората, занимаващи се с бизнес, са казали, че ако нямат политически връзки те не могат да успеят. "Това също е доста стряскащо", посочи Кунева. Министърът заяви, че една от причините младите хора да напускат България е, че не виждат гаранция за успех, за честен конкурс и бизнес. Пред журналисти вицепремиерът коментира, че антикорупционният закон задоволява потребностите както на цялото общество, така и на национално самочувствие. "Ние трябва да имаме силен закон и да можем да се сравняваме с най-доброто управление", допълни Кунева.