Всяка втора мутра с кортеж проверена от МВР

Бизнесмените изоставиха лимузините, ходят с трошки на кръчма

Всеки втори човек, който ползва кортеж с охрана, е проверен от МВР в рамките на акцията, разпоредена от главния секретар на вътрешното ведомство, след инцидента на „Околовръстното“ в столицата, съобщиха от МВР, цитирани от „Монитор“, според данните, които имат за криминалния контингент у нас.Преди месец на пътя беше пребито семейство, което засякло кордона на криминално проявения Ивайло Борисов – Ториното. След като случаят придоби публична известност, от МВР разпоредиха мащабна акция в цялата страна срещу подобни кортежи. Така в обсега на правоохранителни органи попаднаха всички хора, които имат криминално минало и всички, които се движат с охрана. Операцията продължава и в момента като се спират всички автомобили с еднакви номера, всички, които се водят от пилотна кола, както и всички, които грубо нарушават правилата за движение по пътищата.
Според статистиката на МВР са проверени над 2000 автомобила до момента, като цифрата расте ежедневно. В рамките на инспекциите са съставени над 30 акта и 20 фиша в Пловдив. Във Варна пък са били заловени 4 шофьори, които карали след употреба на алкохол. В крайморския град са били проверени и 11 нощни увеселителни заведения.

Там са задържани непълнолетни без придружител. Двама души пък са били без документи. В София са били проверени над 1000 автомобила Част от тях са били със затъмнени стъкла. От инспектираните над 950 души, 51 са с криминалистически регистрации. От тях 19 са отведени в районни полицейски управления за проверка на съпричастност към извършени различни криминални деяния. За 73- ма от проверените е установено, че носят огнестрелно оръжие.
Заради засилените проверки много от познатия контингент в страната изостави лъскавите си коли и охраната и тръгна с по-обикновени автомобили. Проверка в скъпарските заведения показа, че вече повечето хора с възможности пристигат там с автомобили, които струват не повече от 2-3 хил. лева. Междувременно от МВР обявиха, че се отпускат над 5 млн. лева за специалните полицейски сили и жандармерията, които участват в акцията. Необходимостта от тези средства е обоснована в докладна до министър Бъчварова за най-належащите нужди на структурите в страната миналата седмица.
Главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ поясни, че средствата ще се използват за закупуване на лични предпазни средства, защитна екипировка, автомобили, система за радиовръзка. Немалка част от тази сума ще бъде използвана за надграждането на две информационни системи - централната полицейска система и интегриран полицейски регистър.