Влиза в сила споразумението за мигрантите ЕС-Турция

Свят

04-04-2016, 07:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очаква се от Гърция в Турция да пристигне първата група от около 400 нелегални мигранти

Влиза в сила споразумението за мигрантите, сключено между Европейския съюз и Турция на 18 март, съобщи БНР. Очаква се от Гърция в Турция да пристигне първата група от около 400 нелегални мигранти. Според договореностите, Европейският съюз ще осигури финансова помощ, облекчен визов режим за турските граждани в държави-членки на съюза и ускоряване на преговорите за евроинтеграция,
Планът за връщането на мигрантите в Турция трябва да закрие основния маршрут, по който милиони мигранти и бежанци се стичат през Егейско море в Гърция и оттам се отправят към Германия и Швеция.
Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала заяви,че на първия етап от турска страна ще бъдат приемани дневно по около 400 мигранти от Гърция. Днес се предвижда мигранти от гръцкия остров Лесбос да бъдат докарани в пристанищния град Дикилли,а тези от остров Хиос в турския курорт Чешме. Те ще бъдат превозвани по море с катамарани, а патрули на "Фронтекс" ще охраняват трафика. Според турската страна връщаните мигранти ще бъдат приети в мигрантските центрове близо до пристанището, където ще бъдат извършени процедурите по снемане на самоличността. С автобуси ще бъдат извозени в бежанския лагер край Къркларели, където бяха настанявани бежанците от войната в Косово и Босна.
Според наблюдатели съществува несигурност относно това колко мигранти, колко бежанци ще пристигнат, как ще бъдат обработени и къде ще бъдат настанени, колко сирийци ще бъдат изпратени в Европа и т.н.
Очаква се да започне и прехвърляне и на 1600 мигранти от Република Македония към Гърция. Те са върнати от Сърбия след затварянето на т.нар. "балкански коридор" и в момента са блокирани в лагерите в Табановце и Гевгелия на границите със Сърбия и Гърция.