Лиляна Павлова: Еколози лобисти протестират срещу АМ „Струма“

Портфейл

04-04-2016, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Възпрепятстват строежа на участъка на магистралата в Кресненското дефиле

Лобистки интереси прокарват екологичните организации, които за поредна година възпрепятстват строежа на участъка на магистрала „Струма“ в Кресненсото дефиле – такива съмнения изрази регионалният министър Лиляна Павлова в ефира на „Канал 3“.
„Природозащитниците изкарват пред Европа, че ние едва ли не ще унищожим гущерите и пеперудите през дефилето, сякаш сега там не минава целият международен транспорт и стотици ТИР-ове всеки ден“, каза Павлова. И добави: „Може би някой да иска да построи един скъп тунел, като спечели още 1 милион, но дано не съм права“.
В свои разследвания в. "Труд" писа, че шепата организации от коалицията „За да остане природа в България“ от години искат през Кресненското дефиле да се построи 15-километров мега тунел. Аргумента – запазване на видовете там. Стойността на такова съоръжение е 1.1 милиарда лева. Миналата година правителството предложи друг, по-евтин вариант, който ще струва 250 милиона. Идеята е да бъдат изградени няколко виадукта и къси тунели.
Еколозите веднага се обявиха против, като пуснаха поредните си жалби до Брюксел. Оттам обаче решиха, че няма основание срещу страната ни да бъдат предприети наказателни мерки.